Nastavak romana: Važan je kraj

Radio Prkos 19.05.2022 ROMANI
img

KNJIGA ČETVRTA

DIO 78.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

Ima tome neko vrijeme da je naš uvaženi saborski zastupnik i gradonačelnik izjavio kako su mu građani dali još jedan mandat i da ga nemaju više što pitati do idućih izbora. Tako se on i ponaša, kao apsolutni vladar ovog grada, namećući svima svoj lažni pogled na svijet i zavodeći građane rečenicom kako smo mi najprihvatljiviji stranim ulagačima.

Nije baš da mu sve laži lako silaze s jezika, ali njegove manipulacije stvarno zavrjeđuju da ih se koristi kao jinglove na radiju. Nadležni ga sumnjiče za malverzacije, Uskok ponovno u gradu češlja papire, a on savršeno gospodari otpadom, zapošljava po babi i stričevima, muvinja gradskim zemljištima i sere li ga sere. Njegovoj bahatosti nitko nije ravan, a investitori u njegovoj glavi već su pozlatili svaku stopu ovog grada i prašnjavih ulica. Postali smo središte velikog života, ovdje se skrasilo sve što se skrasiti može. Uz njega, mi postajemo metropola, a veći gradovi su provincija. A njegovo privođenje u tromjesečni pritvor sada je već davna prošlost koju on pripominje kao podmetanje iz visoke politike. Ima on i svoje utočište za dan D, negdje na nekom otoku. I koliko god hapšenje i sadašnji sudski postupak koji traje, a navodno su nadležni istragu proširili, jer ih zanima ekskluzivna rekonstrukcija jedne gradske utvrde koja se pretvara u kafić s vidikovcem, bili iznenađenje, sada se već i po kuloarima priča o sumnjivim poslovima. A građani nijemo gledaju pred svojim očima tajkunsku prodaju na gradskom trgu, do blesavih fontana napravljenih u vrijeme opće krize. A  smiješe nam se još kojekakve budalaštine jer njegovi planovi uglavnom podrazumijevaju mazanje očiju glupom narodu; onome koji mu je dao mogućnost da se vozi državnim automobilima, a nije jasno da li ih on i njegovi pajdaši koriste u službene, prijateljske, poluprivatne i privatne svrhe. No, o tom potom.

Ima se i troši se. Vjerojatno su u pravu oni koji kažu da se postupkom protiv  našeg izmišljenog gradonačelnika tek počinje rasplitati vesta korupcije u gradu ogrezlom u nepotizmu, korupciji, kriminalu. Svaka sličnost sa našim gradom u ovom izmišljenom romanu je slučajna.

Nastavlja se.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

AUTORICA: ZLATA PAZMAN PETRIĆ

Slične vijesti

Najnovije