Međunarodni dan muzeja obilježen i u novogradiškom Gradskom muzeju

Radio Prkos 19.05.2022 KULTURA
img

Diljem svijeta jučer je obilježen Međunarodni dan muzeja. Obilježavanju ovoga dana pridružio se i Gradski muzej Nova Gradiška s nekoliko zanimljivih aktivnosti.

Središnje događanje jučerašnjeg dana u novogradiškom Muzeju svakako je bilo otvorenje gostujuće izložbe Instituta za arheologiju i Arheološkog muzeja u Zagrebu naziva Djetinjstvo u davna vremena. Uz izložbu, organizirana je također likovno-edukativna radionica koju je vodila muzejska pedagoginja Jelena Kovre, a zainteresirani posjetitelji mogli su razgledati sve trenutno otvorene izložbe tijekom cijelog dana; izložbu iz fundusa Gradskog muzeja upriličenu povodom pete obljetnice smrti zavičajnika Josipa Pintarića – Puce i dvije gostujuće izložbe Hrvatskog školskog muzeja naziva Učiteljice i učitelji u Hrvatskoj 1849.-2009. i Školski dokumenti Arhivske zbirke Hrvatskog školskog muzeja.

Gosti izložbe i radionice bili su učenici novogradiške Oš Mato Lovrak, a cijeli događaj popratili su mladi školski Novinari, učenici 7. razreda Osnovne škole Ljudevita Gaja. Bila je to izvrsna prigoda kako bi učenici naučili više o odrastanju u davnim vremenima, načinu života djece te kako se odrastanje mijenjalo kroz godine.

Autori izložbe su dr.sc. Daria Ložnjak Dizdar, Institut za arheologiju i dr.sc. Ivan Drnić, viši kustos, Arheološki muzej u Zagrebu.

Kustosica izložbe je dr. sc. Marija Mihaljević, Gradski muzej Nova Gradiška dok je autorica likovnog postava Slađana Latinović, Arheološki muzej u Zagrebu.

U uvodnom govoru kustosica dr.sc. Marija Mihaljević naglasila je kako je izložba financirana sredstvima Grada Nova Gradiška te uz sponzorstvo Hrvatskih šuma, Uprave Nova Gradiška koja je omogućila realizaciju izložbe prema zamisli autorice likovnog postava.

Istaknula je da su neki od predmeta povezanih s djecom pronađeni na nalazištu Dolina na Savi u novogradiškom kraju. „Zahvaljujući Dariji Dizdar Ložnjak pokrenuta su arheološka istraživanja 2009. koja su potvrdila da se radi o iznimno značajnom arheološkom nalazištu s kraja kasnog brončanog doba na prijelazu u starije željezno doba. Istražen je i dio naselja, grobni humci gdje su pronađeni neki od nalaza koji su ovdje.” - rekla je.

Dr. sc. Ivan Drnić istaknuo je da je ovo prvo gostovanje ove izložbe nakon otvaranja u Zagrebu te da izložba pokazuje različit odnos prema fenomenu igračaka nekoć, u davna vremena, i danas, što je vidljivo od samih materijala od kojih su predmeti i igračke bili napravljeni. „Predmeti koji su izloženi su iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu, studijskih zbirki, istraživanja koje vodi Arheološki muzej te studijskih materijala koje istražuje kolegica Daria. Također uskočili su nam Zavičajni muzej iz Slatine i Gradski muzej Karlovac.”

Dr. sc. Daria Ložnjak Dizdar, koautorica izložbe naglasila je da cijeli ovaj projekt ima zanimljivu priču i povijest, a zanimljivo je što poziva na razmišljanje o tim predmetima iz nekog drugog kuta istražujući širi društveno-kulturni kontekst tih predmeta. „Prethistorijska djeca živjela su na sličan način kao i djeca danas. Inspirirana i okružena prirodom crpila su svoja prva nadahnuća i znanja, radili svoje prve igračke. One od drveta, slame i trave nisu sačuvane nego predstavljamo one napravljene od trajnijih materijala. To su kopije predmeta kojima su se koristili i odrasli jer su ta djeca kroz igru učila uloge koje će kasnije imati u odraslom životu.”- dodala je Ložnjak Dizdar.

Arheologija djetinjstva nudi brojne mogućnosti proučavajući arheološke kontekste i materijalne ostatke u kojima su zabilježeni tragovi djece i dječjih aktivnosti sa svrhom što potpunijih odgovora na pitanja o zdravlju i prehrani djece, društvenom statusu prema dobi i rodbinskim vezama, njihovoj svakodnevici i odnosu prema zavičaju u kojem su živjela.

Izložba je otvorena do 30. lipnja 2022. godine. TC

 

Slične vijesti

Najnovije