Učenici Industrijsko - obrtničke škole podsjetili sugrađane zašto je važno čitati

Radio Prkos 14.05.2022 NOVA GRADIŠKA
img

Učenici Industrijsko – obrtničke škole zajedno sa svojom nastavnicom Ivanom Jurašinović jučer su u Gradskom parku obilježili Noć knjige. Odlučili su to učiniti na jedna neobičan način, u prirodi kako bi sugrađanima ukazali na vrijednost čitanja i pokazali da za uživanje u čitanju, ne moramo biti zatvoreni u svoje sobe.

„Ovdje nam je ideja bila obilježiti Noć knjige na jedan drugačiji način i željeli smo to učiniti na jednom mjestu koje je ljudima privlačno. Odlučili smo se za park jer to je prostor gdje mnogo ljudi prolazi i ono što je najbitnije je da privučemo mlade, ali i to da su naši učenici ti koji čitaju.“ – istaknula je nastavnica hrvatskog jezika i književnosti Ivana Jurašinović.

Ove godine odlučili su se za temu koja je nam je svima bliska, a to je Slavonija: „Odabrali smo ove godine temu „Slavonija iz hrvatskog pera“. Mi smo slavonski grad i imamo park koji nas podsjeća na slavonske šume i željeli smo odabrati motive koji su nam najbliži, motivi Slavonije. Stoga smo odabrali autore čija nas djela podsjećaju na naše djetinjstvo i Slavoniju poput Cesarića, Tadijanovića, Vanje Radauša….Ali i drugih autora.“ – ističe.

Živimo u vremenu kada su mladi sve manje zainteresirani za čitanje, ali i oni stariji, no Internet i novi mediji teško mogu zamjeniti knjigu. Kako ističe Ivana Jurašinović, puno je razloga za čitanje, ali glavni razlozi su svakako ti jer nas čitanje može naučiti kako kritički razmišljati, kako se izražavati i kako rješavati probleme. „To se pokazalo kao vrlo bitan element čitanja. To bi se moglo svima svidjeti, samo treba naći način kako potaknuti ljude da se vrate čitanju. “

Slične vijesti

Najnovije