Nastavak romana: Važan je kraj

Radio Prkos 17.12.2021 ROMANI
img

KNJIGA TREĆA

DIO 78.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

Danas neću puno dužiti. Tek par rečenica o ljudima na funkciji i to onima s ljepljivim prstima i urođenim smislom da javni interes podrede privatnom. Mi kao mala sredina takve posebno cijenimo i branimo zubima, pa čak i kada završe u bajbokani. Na tom tragu mi smo odmah, kada je naš pošteni saborski zastupnik pušten iz pritvora, na sva usta počeli hvaliti njegova nadnaravna znanja i talente, ne pitajući se koliko ta osoba ima putra na glavi. I svi su odmah takvoj osobi dali još jedan mandat pitajući se u čudu tko se to drznuo optužiti čestitog i poštenog čovjeka. Divni smo mi ljudi, vrijedni da nam takvi kroje sudbinu.

Moram priznati da u svojoj profesionalnoj karijeri nisam još doživjela osobu s takvim umijećem manipuliranja, znanjem, entuzijazmom; faca je to koja je sada u Hrvatskoj prepoznatljiva i dojmljiva i većina je pala pod njegov utjecaj i utjecaj onih koji su ga obasipali komplimentima ne želeći vidjeti kako on to skupa sa društvom okupljenim oko sebe zloupotrebljava. I sada me baš zanima hoće li taj isti biti pravomoćno osuđen uz ostalo i za mito i korupciju, ili ćemo, obzirom da se dočepao pozicije saborskog zastupnika, nastaviti uvjeravati svekoliku javnost da dotični ima potvrdu o poštenju i kako se nije obogatio i  opipljivo opernatio baš kada je zasjeo na tron i onda započeo s uhljebljivanjem svojih podobnih kuma, rođaka i prijatelja. Uostalom, čemu služe političke fotelje u ovoj našoj sredini nego za osiguranje vlastitog financijskog probitka? I sada su neke velike poštenjačine iznenađeni i uvrijeđeni  istragom Olafa koja je u tijeku u našem parku. Prema saznanjima s kojima raspolažem i neki bivši djelatnici i članovi nadzornog odbora parka rado su se odazvali razgovoru s istražiteljima OLAFA koji eto rade i u vrijeme blagdana. Polako, krenulo je!

Ja sam sigurna da ćemo se svi ćemo kada istraga završi praviti kako nismo imali blage veze da gospoda i drugovi love u mutnom gdje god stignu, što je osobito nezgodno kada se radi o europskim novcima. I onda meni kažu da sam ja kritična i pokušavaju me kontrolirati, umjesto da pokažu malo više poštovanja prema romanu koji pišem. Možda bi tada bili manje bahati i bezobrazni prema profesiji onih koji se usude pisati i propitivati sve ono o čemu drugi ne smije niti razmišljati. I razotkrivati afere koje naravno izmišljam, pa i one o preljubnicima - gazdama koji unutar tvrtke uživaju sa slugama, pa onda nakon što ljubavna afera doživi ekstazu sluge postaju gazde...ha...ha...ha!

Mnogi u ovoj našoj sredini nisu niti prstom mrdnuli, jer  su kod nas Uskok, Dorh i poskok ovisni  o politici. I molim vas lijepo, kada uskoro Olaf završi s istragom, nemojte se praviti grbavi i pokušati i to pospremiti pod tepih. Ja ovim romanom nisam dobila ništa, nikakvu meteorsku slavu, nisam se domogla impresivnog broja nekretnina  i ne predstavlja mi problem pisati roman s izmišljenim likovima. No, neke će ipak OLAF upitati za zdravlje zbog korištenja bespovratnih sredstava iz EU. Samo se još malo strpite, jer OLAF nije DORH i USKOK. Ali za ovu našu sredinu što god da se dogodi nema sramote, ni gradske, ni nacionalne, ni europskih razmjera koja bi mogla slomiti pobjednički duh našeg uvaženog saborskog zastupnika i njegovih pristaša. Već će oni zbog kontrole štete nešto građanima reći, jer nismo niti svjesni koliko nam je dobro s njima. Baš smo srećkovići u pm...Pa nećemo se mi valjda crveniti i pokrivati ušima zbog to malo kriminala. Tu je i naša Ana da sa svojim ratom taština odvrati pozornost medija i javnosti od stvarnih događanja. No,koliko ih ja sve poznajem, ne brinu se oni što su drpali na veliko, već se brinu jesu li bili glupi pa to nisu uspjeli sakriti pa sada OLAF jaše po njima.

Nastavak slijedi u siječnju s knjigom 4, a kraj se ipak nazire. Iskreno sam zahvalna gospodaru svemira koji stoluje u gradskoj staklenci i njegovim suradnicima koji mi uvelike pomažu da ovaj roman završim na opće zadovoljstvo onih koji vole čitati i ovaj šund. Neki čitatelji mi kažu da su im ovi moji izmišljeni likovi jako prirasli srcu. Ajmo malo predahnuti dok su blagdani.

Nastavlja se.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

AUTORICA: ZLATA PAZMAN PETRIĆ

Slične vijesti

Najnovije