Održana 18. sjednica Gradskog vijeća

Radio Prkos 15.11.2019 NOVA GRADIŠKA
img

Jučer je u novogradiškoj vijećnici održana osamnaesta po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška pod predsjedanjem predsjednice Gradskog vijeća grada Nova Gradiška dr. Ljepše Rakas Vujčić. Na prvoj točki dnevnog reda bio je aktualni sat koji je ovoga puta trajao i nešto više od 60 minuta. Brojni su se vijećnici i ovaj put javili za riječ.

Prva je započela SDP-ova Vesna Đapić koja se zahvalila na klupama postavljenima kod OŠ Ljudevita Gaja te postavila pitanje o budućnosti Sportsko rekreacijskog centra na Slavči. Gradonačelnik Vinko Grgić, istaknuo je kako predstoji izgradnja svlačionica i zdravljaka te rekonstrukcija postojećih teniskih terena.


Ivan Adžić, SDP, postavio je pitanje o Ulici Ivana Domca. Gradonačelnik je rekao kako je građevinska dozvola već ishođena te je raspisan natječaj za odabir najpovoljnijeg izvođača, a uskoro slijedi i realizacija projekta.
U planu je i izgradnja sportske dvorane novogradiške Gimnazije, ali gradonačelnik inicijativu prepušta Županiji. Kako ističe, projektna dokumentacija i nacrti već su spremni jer projekt su radili studenti Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Splitu, a od brojnih zaprimljenih prijedloga, odabrani su najbolji.


SDP-ov Zoran Gazibarić imao je dva pitanja – o radovima na igralištu u Ljupini te koje još radove možemo očekivati. Radovi su već pri kraju, a preostalo je pitanje postavljanja podloge koja će se postaviti još ove sezone ili na proljeće. Što se tiče budućih radova, planirana je i energetska obnova doma, dakle, promjena krovišta, fasade te stolarije.
Antun Škvorčević iz HDZ-a postavio je pitanje o perspektivi Industrijskoga parka te funkcioniranju Poduzetničkog inkubatora. Zanimalo ga je i kada će biti završena gradska šetnica i Sveučilišni kampus. Osvrnuo se i na sve veći broj mladih koji su iz grada otišli i pitao se hoće li se uskoro pojaviti nove prilike za zapošljavanje. Šetnica je već jednim dijelom napravljena, no zbog raskinutog ugovora Hrvatskih voda s izvođačem radova, ovaj je projekt trenutno na čekanju, a za kampus se čekaju sredstva iz Fonda malih gradova koji je odgođen do 2021. godine.


Gradonačelnik je istaknuo kako je Industrijski park osnovni prioritet ove uprave te da će projekti koji se tamo rade rezultirati povećanjem zapošljavanja. „U ovom trenutku popunjenost, tj. predrezervacije u Industrijskom parku su više od 50 posto. Također smo u završnim pripremam za projekt BIOSOL. Gdje radimo fotonaponsku elektranu gdje će također biti novih radnih mjesta. „ – optimističan je bio gradonačelnik Vinko Grgić dodavši da će se do kraja godine znati hoćemo li proći na velikom projektu CEKOM-a, projekta vrijednog 109 milijuna kuna.
Gradska vijećnica Marijana Škara Ivković potvrdila je podatke o popunjenosti predrezervacija za Tehnološkog inkubatora od preko 60 posto i upitala u kojoj je fazi projekt „Vrata Slavonije” te kada slijede ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Industrijskoj zoni.
Realizacija infrastrukture u Industrijskom parku trebala bi krenuti u 12. mjesecu, a radi se o izgradnji ceste, vodovoda i kanalizacije. Projektom Vrata Slavonije nastoji se Novu Gradišku brendirati kao turističku destinaciju. Ovaj projekt vrijedan je milijun kuna, a predviđena sredstva bila bi utrošena na uređenje interijera zgrade nekadašnjeg zatvora za prezentacije, konzumacije delicija, igre i slično.
Pomalo oštrim tonom, gradski vijećnik Željko Bigović fokusirao se na nedavno otvorenje poslovnih prostorija Vodovoda Zapadne Slavonije u čije je uređenje uloženo 1,7 milijuna kuna. Zanimalo ga je na što je toliki novac utrošen te zašto ta tvrtka posluje sa dva direktora. Također ga je zanimalo zašto su cijene odvoza smeća i vode u tolikom porastu.
HDZ-ov Željko Bešlić osvrnuo se na sve veći odlazak ljudi iz novogradiškog kraja, a upozorio je i na stanje novogradiške vojarne. Prema riječima gradonačelnika Grgića pripadnici Hrvatske vojske upravo ovih dana rade na raščišćavanju dvorišta vojarne.
Tomislav Bećirević, HDZ, upozorio je na stanje vode namijenjene za piće istaknuvši da je puna kamenca i klora.
Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Ljiljana Lukačević pitala je što je s realizacijom projekata u vojarni koja je trebala poslužiti za potrebe izgradnje studentskog kampusa, Muzeja Šegrta Hlapića i Državnog arhiva.
HDZ-ova Ljiljana Ptačnik pitala je za uređenje Kranjčevićeve ulice u Novoj Gradiški koja nije stavljena u trenutno planirani proračun za iduću godinu.
Na kraju je zamjenik gradonačelnika Boris Vidošić ukratko iznio planove vezane uz proslavu Dana grada.

Ipak, glavna točka na dnevnom redu bila je glasanje o proračunu za 2020. godinu te prijedlozima programa i djelatnosti koje se iz njega financiraju. Ukupno su planirani prihodi u iznosu od 96,6 milijuna kuna. Proračun je usvojen sa 11 glasova vijećnika SDP-a, dok je protiv bilo 5 vijećnika HDZ-a.

Svoje stavove za prihvaćanje Proračuna Grada u ime Kluba vijećnika SDP-a pojasnio je predsjednik Kluba Franjo Kikić rekavši:

„Smatramo da prijedlog proračuna ima socijalnu i razvojnu komponentu. Socijalna komponenta dolazi do izražaja u nizu aktivnosti u tekućim i kapitalnim projektima. Projekt „Žena zaželi“, javni radovi, stipendiranje učenika i studenta, sufinanciranje prijevoza učenika, potpora za novorođeni dijete, nagrade za postignute rezultate učenicima i mentorima osnovnih i srednjih škola, potpore za podmirenje troškova stanovanja, jednokratne novčane pomoći, novčane pomoći umirovljenicima, naknade za troškove ogrjeva, pomoći za izgradnju infrastrukture hrvatskim braniteljima, sufinanciranje usluga predškolskog odgoja i ljetovanje djece slabijeg imovnog stanja, pomoć obiteljima sa šest i više djece i drugo.”

Također je istaknuo planove za gospodarski razvoj te ulaganja u infrastrukturu rekavši: „Što se tiče razvojne komponente planirana su značajna sredstva za razvoj gospodarstva - Tehnološki inkubator, CEKOM, mjere poticanja malog i srednjeg poduzetništva, obrtništva i zapošljavanje. Što se tiče ulaganja u komunalnu infrastrukturu, planira se veliki broj aktivnosti. Rekonstrukcija Ulice Ivana Domca, izgradnja kružnog toka na križanju Gajeve i Kraljevićeve ulice, uređenje Mažuranićeve ulice, izgradnja multifunkcionalne dvorane gradske vijećnice sa popratnim sadržajima, izgradnja parkirališta kod bazena čija će izgradnja krenuti sljedeće godine, izgradnja fotonaponske elektrane BIOSOL, adaptacija društvenih domova u Ljupini i Novoj Gradiški, nastavak uređenja šetnice uz Šumetlicu i gradske tržnice, nastavak izgradnje sportskih terena u naselju Slavča i pripremni radovi za izgradnju gradskog vidikovca na Slavči i uređenje petog kata gradske upravne zgrade.”

Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Ljiljana Lukačević izrazila je nezadovoljstvo prihvaćenim proračunom rekavši: „Naš Klub ovim proračunom nije impresioniran, jer koliko on u brojkama raskošan i bogat bio, on s druge strane je sadržajno vrlo siromašan i opet je, kao i dosada, predaleko od onih stvarnih ljudskih potreba naših sugrađana. Ovaj proračun ne vidimo, niti inovativnim niti razvojnim, a niti socijalno osjetljivim.“ tc

Slične vijesti

Najnovije