Predstavljena knjiga "Jedna ptica pjeva u pustinji" književnice Marije Barbarić Fanuko

Radio Prkos 28.06.2022 KULTURA
img

Jučer je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Nova Gradiška, Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću te Gradske knjižnice Nova Gradiška održano predstavljanje knjige Jedna ptica pjeva u pustinji, članice Društva hrvatskih književnika , suvremene i svjetski poznate pjesnikinje Marije Barbarić – Fanuko.

Zahvaljujući zaprešićkomu Ogranku Matice hrvatske Jedna ptica pjeva u pustinji, zbirka priča Marije Barbarić-Fanuko (objavljena 1968.) ponovno je tiskana u novom izdanju kako vrsne priče ove pripovjedačice i pjesnikinje ne bi bile zaboravljene.

U uvodnoj riječi, autoricu i goste je predstavila i pozdravila predsjednica novogradiškog Ogranka Matice hrvatske Vjekoslava Bagarić, prof . Na predstavljanju su o autoričinu životu i radu govorili i Anka Ivanjek te Mirko Ivanjek, potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću.

Vrijedno je spomenuti da je Marija Babarić Fanuko rođena u Resniku, a odrasla je u Novoj Gradiški, stoga je ovaj susret bio posebna prilika da se prisjeti staza svoga djetinjstva. I doista, kako je sama istaknula na jučerašnjem predstavljanju knjige, biti ponovno u Novoj Gradiški u njoj je probudilo mnoge uspomene, a gostoprimstvo i dobrota ljudi veliku zahvalnost.

Zanimljivo je kako je ova pjesnikinja počela pisati pjesme već kao djevojčica, sa samo 14 godina. Uvijek je, kaže, voljela pričati priče djeci oko sebe koja su ih pozorno slušala. Sa 18 godina priredila je prvu knjigu “Dah proljeća” ( rukopis ukraden ). Objavljivala je u brojnim književnim časopisima, pisala radijske emisije,priče i pjesme koje su uvrštene u više hrvatskih, jugoslavenskih i svjetskih antologija.
Napisala je nekoliko radio-drama između koji su vrlo poznate:
“ Svijetla puževih kučica“, „Blagi dani“ ( također i lutkarska predstava).

Bavila se i umjetničkim oblikovanjem vune- meditacije na temu narodnih motiva; u tom segmentu svog rada izborila je originalnost vlastitog pletačkog rukopisa u čijim se crtama, ravninama, čvorovima i reljefima jasno prepoznaje pjesnik. 
Predavala umjetničko pletivo 11 godina na raznim lokacijama u Zagrebu (najviše na Peščenici) .

„Ona je jedna od rijetkih književnica i pjesnikinja koja malo piše, ali sve što napiše to je gotovo antologijska stvar. Njezin rad pohvalili su brojni pjesnici, između ostalih i Dobriša Cesarić. Pjesme je izdala u zbirci Ogrlica od kiše, a priče u zbirci Jedna ptica pjeva u pustinji. Te su priče iznimno vrijedne, bremenite semantičkim razinama i literarnošću. Kod nje je poetika iznimno naglašena.” - istaknuo je Mirko Ivanjek, potpredsjednik Ogranka MH u Zaprešiću.

„Iznimno mi je drago što smo izdali drugo izdanje ovih priča jer one su stvarno zavrijedile da budu prisutne. Da se ne zaborave.” - naglasio je M. Ivanjek.

 

 

 

Slične vijesti

Najnovije