Nastavak romana: Važan je kraj

Radio Prkos 23.05.2022 ROMANI
img

KNJIGA ČETVRTA

DIO 80.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

 

S ozbiljnom zabrinutošću i tugom u svojoj 60-oj godini života moram primijetiti kako mi nesvjesno veću pažnju na fb privlače tračevi od naših političkih faca. Jednostavno su nas političke guske u magli premorile i obeshrabrile.

Oni imaju surovi nagon za preživljavanjem, a naš mehanizam selekcije još uvijek ne raspoznaje idiote i kriminalce od poštenog svijeta. I tako oni apsolutno pogubljeni u tome da prepoznaju težinu sranja koju su nam stvorili lutaju, a mi gledamo te strahote u nemogućoj misiji da im dokažemo kako su nas pokrali. A tate zvjerke, veliki generali i padobranci kao najveći glas razuma iz naših šuma još negdje od 40 -tih na ovamo sasvim lijepo i pristojno uživaju uz generalske mirovine i direktorske plaće. Poltičko uređenje i ozračje nam je u gradu na rubu opstanka i nitko da se suoči s istinskim problemima, a to je nepotizam gdje tata sinu namješta tvrtku, a tata to može jer je veliki i istinski domoljub, zvjerka koja ne zna složiti dvije rečenice, ali je spretan kada treba staviti lovu u vlastiti džep. Stalno se ove gluposti rađaju s nekim novim imenima i prezimenima, a prosperiteta u gradu nigdje osim u bajkama našeg saborskog zastupnika. I tako glavinjamo kao guske u magli i izgubljeno se čudimo kako nam nije dobro, a obećali su nam da ćemo biti mala Švicarska. A kada se jednog dana magla i sveopći politički primitivizam i korupcija razbistre, oni entuzijastični koji su ostali u Hrvatskoj, prisjetiti će se nekih drugih vremena i predat će se, a netko drugi samozadovoljno, kome je politički uspjeh donio novac u kasicu prasicu, zauvijek će okrenuti leđa Lijepoj našoj. Uostalom, mogu i na Karibe jer su toliko novca pokrali da više do kraja života ne moraju razmišljati gdje da uštede.

Umjesto da ja i nadalje pišem i pišem zaključak ću prepustiti svima onima koji su neshvatljivo, sebično i maloumno grad prepustili u ruke kriminalcima i koji su glasovali za njih, a bilo bi vulgarno od mene da ih negdje pošaljem. Ostat ću ja ipak pristojna, dok ne dođe neko drugo vrijeme. I neki drugi političari koji preko svojih medija neće slati laži građanima. Svi oni imaju neku svoju istinu, a stvarnost nas upozorava da prestanemo slušati kako nam sole pamet dok su im džepovi puni našeg novca. Stvarno je jadno što su o nama odlučili oni kojima su isprali mozak i oni koje su kupili, virus je to koji se raširio i svi mi smo sada oboljeli. U takvom stanju uma i duha drže nas loši i pokvareni političari. To je obilježje onih koji su pohlepni i kojima nikada dosta. Tata s početka moje priče sada je osigurao sina, ali ima on i unuka pa mora osigurati i njegovu budućnost.

S tima i takvima kola su nam odavno otišla niz brdo. I ostala je mala šačica onih koji misle svojom glavom, onih koje ne mogu kupiti niti zastrašiti kvazidemokracijom. A ja još uvijek vjerujem naivno kao francuska sobarica da će moja Hrvatska biti zemlja vrijednih, poštenih, iskrenih i marljivih ljudi koji neće krasti i otimati jer su se domogli fotelje i vlasti.

Nastavlja se.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

AUTORICA: ZLATA PAZMAN PETRIĆ

Slične vijesti

Najnovije