Nastavak romana: Važan je kraj

Radio Prkos 20.05.2022 ROMANI
img

KNJIGA ČETVRTA

DIO 79.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

Silla je bio zatvoren u svojoj kući već danima i razmišljao je kada mu je zapravo život krenuo naopako. Uz Anu je uživao veliki ugled u gradu i imao je puno novca. I sve je zapravo u početku bila samo igra, natjecanje za titulu prestižnog i uvaženog građanina. Igra u prevlasti. A s vremenom je to postala opsesija, zaluđenost, bolest, bitka za sve više i na kraju za sve.

U početku je samo sanjao o novcu i mogućnostima koje će mu on dati, a onda je uz Anu postao omamljen i nikada mu love nije bilo previše. Nije se trudio novac zaraditi poštenim radom, uostalom uživao je povjerenje gradonačelnika, glumatao je direktora, člana nekoliko nadzornih odbora, izdignuo se iznad mnoštva, postao je netko i nešto. I nije ga baš bilo briga što novac nije zarađen časno, uz brojne laži, prevare, uništavao je živote drugih, a sada je došao do točke kada je shvatio da je sam sebe uništio ne razmišljajući do kada će novca imati i kako ga i s kime trošiti. Ona židovska „Bog ti dao, pa imao i onda ne imao” kod njega se sada ostvarila. I kada se sada osvrne unazad, shvaća što je učinio kako bi postigao cilj i došao do prljavog novca.

Nekada su ljudi uživali u njegovom društvu, a sada ga izbjegavaju. On je u nemilosti gradonačelnika, a i bogatstvo mu se topi. I polako se počeo navikavati na tu svoju samoću, bez pravih prijatelja. Ali još uvijek je vjerovao da se može izdići i još uvijek je mislio kako nije prekasno za novi početak. Ali vrijeme se ne može vratiti, stao je i taj lov na blago. Osjećao je da je na kraju puta, jer ga je i Ana nemilosrdno pritisla radi svoje vlastite ambicije i snova u kojima on više nije igrao nikakvu ulogu. I tako naš junak Silla plaća kaznu, kaznu koja nikada neće biti otplaćena jer je staricu od 80 godina izbacio na ulicu. Novcem se ne mogu kupiti ljudi, oni s kojima se zajedno raduje i tuguje, novcem se ne može kupiti sreća. Ima jedna divna misao koju je rekao Voltaire: "Svaki čovjek je kriv za sve dobro koje nije napravio".

I što zaključiti? Novac ne treba cijeniti više nego on vrijedi, jer novac je dobar sluga, ali loš gospodar. Tako se švercer Silla suočio s teškom borbom za opstanak, a znakovi upozorenja da je pred živčanim slomom su promijene u navikama nespavanja, mozak mu je toliko radio da je stalno vrtio film gdje zaraditi za golu egzistenciju. I tako stalno pod stresom više niti sam sebi nije bio koristan, a niti drugima. I više ga ništa nije motiviralo da se pokrene. Tako je to s onima kojima Ana zagospodari životom, a oni se usude okrenuti joj leđa. Rijetki nakon toga normalno funkcioniraju. Ali što je tu je. Život je vječna borba. Borba dobra i zla. Borba s demonima u nama i oko nas.

Nastavlja se.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

AUTORICA: ZLATA PAZMAN PETRIĆ

Slične vijesti

Najnovije