Nastavak romana: Važan je kraj

Radio Prkos 17.05.2022 ROMANI
img

KNJIGA ČETVRTA

DIO 76.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

Svi mi znamo što je oligarh i što je oligarhija i naravno da obzirom da imaju političku moć, vladaju kao novopečeni bogataši. Prepoznajemo ih tu u našoj blizini. Njihova snaga je u njihovoj udruženoj zločinačkoj organizaciji. Ne biraju sredstva kako da se obogate. Oni su skovali zavjeru protiv interesa naroda i zašto bi oni narodu odgovarali za bilo što? Zapitajmo se kako su postali tajkuni i to stvarno više ne moramo komentirati, jer je očigledno da su nas pokrali. A narodu ostavili prazne riječi.

Ova politička elita koja vlada našim gradom napunila je svoje bankovne račune, a uzrok njihovog velikog bogatstva leži u našem siromaštvu. I sada s obzirom da imaju veliku političku i ekonomsku moć mogu nemilosrdno dizati kredit na kredit i tako zaduživati ovu sredinu. Ova grupa ljudi ne razmišlja o posljedicama bitno je samo da je njima dobro, a tko će vraćati kredite, njih ne zanima. Mi sirotinja smo dosadni i nezanimljivi, izmuzli su nas do posljednjeg daha. I kada odu s vlasti, a otići će jer nitko nije vječan, njima će ostati solidan imetak. Metodični su i vrlo ozbiljni kada lovu treba prigrabiti za sebe. Oni su nanjušili priliku života onog trenutka kada su pristali lizati dupe gradonačelniku i o tome da će se jednog dana sve raspasti uopće ne razmišljaju. A sve što rade je proračunato i uz potporu političkog vrha koji se pravi slijep i gluh. Može se reći da će još vrlo kratko vrijeme sve ići glatko.

Naš saborski zastupnik je najpametniji i najsposobniji čovjek na svijetu, najbolji manager, to su rekli građani i povjerili mu vladanje gradom koji će na kraju ostati upropašten, dok on bude vodio svoju bitku sa zakonom. S obzirom na našu poslovičnu nemoć države, moj izmišljeni lik iz romana će se na kraju sam povući iz politike, a mnogim ljudima koje je uništio neće pamtiti niti imena. On je persona grata na važnoj političkoj adresi zvanoj državni sabor, ex tajkun s puno svinjarija koje je do sada napravio. Žalosne godine naše politike koja je uništila generacije  marljivih ljudi, sve su to hohštapleri, lažljivci i manipulatori. Nije niti čudo što nas prati gospodarska nesreća i to neprekidno traje. Stvarno smo svoju sudbinu stavili u pouzdane ruke naših pametnih političara, koji ne rade pogreške kada treba strpati novac u vlastiti džep. I zato oni svoje bogatstvo ulažu u nekretnine i onda bogatstvo oplođuju. Nema veze što mijenjaju političke dresove. I nije čudo što dio novca troše na dano-noćne provode. Ali ne moraju se brinuti, jer uz pametno ulaganje oni su napravili poslovno carstvo, a karike lanca ipak pucaju. Koliko čujem, iz dana u dan netko je nezadovoljan s onim što je i koliko dobio, a ta ruka u zraku treba. No, još malo ih pustimo da se dogovaraju i pregovaraju, jer imaju zajednički interes, ali kada novca u blagajni više ne bude bilo nastupit će mračna i tužna vremena.

A kada nestanu s političke scene, tada će se valjda i široke narodne mase okuražiti pa im reći sve ono što su im već sada trebali kazati, a ne prešućivati. I ma koliko kraj se činio daleko, on je i bliže nego što svi mi to vidimo, razaraju se brakovi, ruše se moćna politička carstva, novce odnose odvjetnici jer neke treba braniti i pokušati obraniti, a sve to jako košta. No, kako došlo tako i ošlo, rekli bi naši stari.

Nastavlja se.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

AUTORICA: ZLATA PAZMAN PETRIĆ

Slične vijesti

Najnovije