LAG Zapadna Slavonija provodi još jedan vrijedan projekt: "Aktivan ja za aktivnu zajednicu"

Radio Prkos 13.05.2022 NOVA GRADIŠKA
img

Danas je u Donjim Crnogovcima na seoskom imanju ''Matin i Anin stan'' predstavljen projekt "Aktivan ja za aktivnu zajednicu" koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“.

Ovaj projekt provodi LAG Zapadna Slavonija uz partnere LAG „Posavina“ i LAG „Slavonska-Ravnica“ te posrednička tijela - Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci u periodu od 21.3.2022. - 21.3. 2023.

Vrijednost projekta „Aktivan ja za aktivnu zajednicu“ je 426. 946,93 kn, a sredstva su financirana u 100% iznosu te su osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 362.904,89 kn i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 64.042,04 kn.

Voditeljica projekta, Roberta Prankić iz LAG-a Zapadna Slavonija rekla je kako je ovaj projekt namijenjen organizacijama civilnog društva koje sudjeluju u aktivnostima izgradnje kapaciteta relevantnih za svoje područje rada dok je krajnji korisnik lokalna zajednica.

Kako pojašnjava Pranikić, glavni ciljevi su, između ostalog, jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva aktivnih u lokalnim zajednicama za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima; jačanje kapaciteta OCD-a za neposredan rad na područjima koja se financiraju kroz Europski socijalni fond (zapošljavanje, obrazovanje, socijalno uključivanje, dobro upravljanje) na lokalnoj razini. Jedan od ciljeva također je i unaprijediti kapacitete organizacija civilnoga društva za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama.

U sklopu ovoga projekta provodit će se edukacije verificirane od strane Ministarstva, treninzi i programi usmjereni ka osobnom razvoju u smislu razvoja kompetencija koje su preduvjet za profesionalni razvoj, vođenje projekata, rada udruge, upravljanja financijama, a provedbom projekta poslodavci će imati fleksibilan i kvalificiran kadar, čime se postiže bolja učinkovitost i učinak na zajednicu.

Predviđeno je i provođenje edukacijskih programa iz područja knjigovodstva, osobnog i profesionalnog razvoja, zatim edukacijski program za pružanje psiho-socijalne pomoći pripadnicima marginaliziranih skupina te edukacijski program Vodstvo i dobro upravljanje.

U sklopu aktivnosti predviđen je i tečaj informatike za osobe starije životne dobi te psihološka prva pomoć i psihosocijalna podrška u složenim kriznim situacijama u sklopu čega će se održavati dani otvorenih vrata pružanja psihološke prve pomoći i psihosocijalne podrške u kriznim situacijama kako predstavnicima OCD-a koji djeluju u zajednicama tako i volonterima te zainteresiranoj javnosti kako bi unatoč sve većem broju i češćoj pojavi kriznih situacija dočekali psihički spremniji i sebi i drugima pružili adekvatnu pomoć.

 

Slične vijesti

Najnovije