Nastavak romana: Važan je kraj

Radio Prkos 07.02.2022 ROMANI
img

KNJIGA ČETVRTA

DIO 11.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

Ljubaznost naizgled ima više vrsta, mada je samo jedna ona prava. Mislim na onu istinsku ljubaznost koja nije izvanjska već prožima cijelo ljudsko biće. Velika većina ljudi ima tu ljubaznost u sebi, mada u nekakvom zametku, ali joj ne dozvoljavaju da se razvije i bude ono što treba biti. Ne govorim o formalnoj ljubaznosti, o smiješku na usnama i uljuđenom govoru, mada nas takvi ljudi  bez ikakve naše krivice često osuđuju na igranje razno-raznih uloga.
Ljubaznost je dojam, a ljubazna osoba voli ljude i nikada ih neće povrijediti, ali nas često svojom glumom zavaraju razno-razni nitkovi koji su u politiku došli kako bi sebi priskrbili što više i što bolje mjesto u društvu. Ma kako bila loša situacija u društvu, oni nas uvijek znaju zavarati svojim lažima i osmijesima. A ljubaznost je stav koji se izgrađuje mukotrpno kako bismo svi imali ugodan suživot. Pošteni političari ne glume ljubaznost i pažljivo se odnose prema svakoj svojoj riječi, ne daju olako svoja obećanja, ne rade što god se sjete, već sa svojih pozicija ukazuju na loše stanje, i to vrlo uviđavno, radeći prema svojim mogućnostima i nikada neće iskoristiti niti jednu situaciju za sebe, gledaju opći interes. E, sada, mnogi će reći da ove moje riječi zvuče kao utopija, jer danas je vrlina biti nepošten i kradljiv, lažljiv, i baš takvi se osjećaju dobro samo ako su za sebe otuđili od drugih. I možete im sasuti u lice sve uvrede, ali oni će se praviti kao da ništa nisu čuli i kao da se sve to što ste rekli njih zapravo niti ne tiče. Ti beskrupulozni političari za koje mislimo kako su drage i ljubazne osobe za sobom vuku teret poremećenih međuljudskih odnosa i preporučljivo je pažljivo odvagnuti svaki njihov potez.

Mudar i obrazovan čovjek znat će iščitati što znači kada gradonačelnik smanji gradski proračun gotovo za pola, jer se boji da će grad morati vraćati neka sredstva koje nam je u EU dala za određene projekte, a oni su završili u privatnim džepovima. Dobronamjeran čovjek, ma koliko bio dobronamjeran, dobro će promotriti djela koja su u gradu stvorena i upitati će se koliko su neki poslovi stvarno koštali, a koliko su paravan da bi se napunili nečiji privatni džepovi. Dobronamjeran čovjek ma koliko ljubazan bio znat će prepoznati bahate hijene koje sve što rade rade iz vlastitog koristoljublja. I možda to ovog trenutka još ne možemo spriječiti jer su se hijene jako premrežile, ali možemo se maknuti kako im ne bismo dozvolili da nas još jače povrijede. Pretjerana osjetljivost nije osobina koju bismo trebali pokazivati u zreloj dobi u ovom suvremenom društvu koje uz korumpirane političare nazaduje. I tako ja mislim da je ljubaznost postala dokaz slabosti, jer iskren čovjek u današnje vrijeme ne može biti ljubazan i uspješan. I možda sve ovo što ja pišem ne drži vodu, ali meni se ipak čini da je puno toga u ovoj našoj sredini kontaminirano, a mi smo dopustili da oholost političara samo raste i raste. I svoju dobrotu smo sakrili pred onima koji su sada moćni i jaki i na taj način smo dopustili pokvarenjacima da pljunu na našu stvarnu ljubaznost i da njihova odglumljena ljubaznost dođe u prvi plan.

Ali postoji nešto što se zove svjedočanstvo ljudskog dostojanstva i naše veličine, nešto što se ipak neprimjetno pruža izvan osjetila spoznajnih granica i samo polako doći ćemo mi do toga, jer važan je kraj zar ne?
Nastavlja se.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.

AUTORICA: ZLATA PAZMAN PETRIĆ

Slične vijesti

Najnovije