U Gradskom muzeju otvorena izložba Mindcraft

Radio Prkos 18.10.2021 KULTURA
img

U novogradiškom Gradskom muzeju otvorena je izložba akademskog umjetnika Maria Čaušića naziva Mindcraft.

Kako pojašnjava sam umjetnik, ova izložba poigrava se sa svijetom imaginarnog, odnosno virtualnog i realnog. Grafike su nastale ubacivanjem digitalnog crteža u fotografije, stvarajući pri tome novu stvarnost i propitujući gdje su granice realnog i virtualnog te postoje li one uopće.

Mario Čaušić primarno je grafičar, ali tijekom svog umjetničkog djelovanja stvarao je i u drugim medijima, poput instalacije i video radova. No, grafika, ističe Čaušić ipak dominira u njegovu radu zbog mogućnosti kombiniranja multiplikacije, odnosno, to mu omogućuje da stvara različite kombinacije radova što se može vidjeti i na ovoj izložbi. „Kombiniranjem različitih ploča i otiskivanje različitih ploča, stvaram monoprinteve, odnosno, grafike koje se mogu ponoviti, ali u principu su otisnute sa matrice i u nakladi su 1:1.” - pojašnjava Čaušić.

Umjetnik je uz Novu Gradišku vezan od ranih dana, stoga mu suradnja s novogradiškim Gradskim muzejom puno znači: „Jako mi je drago što sam ovdje i što mogu surađivati s novogradiškim Muzejom. Uz Novu Gradišku vezan sam od djetinjstva i kada sam od kolege Zlatka Kozine čuo da Slavonski Brod surađuje s Novom Gradiškom, odlučio sam da želim ovdje izlagati i pokazati Novogradiščanima svoj umjetnički rad i ponovno se na neki način ovdje vratiti.”

Autora i njegov rad predstavio je ravnatelj Gradskog muzeja Nova Gradiška Miroslav Pišonić istaknuvši da je riječ o umjetniku koji je za svoje radove više puta nagrađivan.

O izložbi je govorio Zlatko Kozina koji je istaknuo kako Mario Čaušić na svojim grafičkim otiscima suprotstavlja ono organičko, nepravilno, slučajno, tonsko s jedne strane onom geometrijskom, pravilnom, plošnom, algoritamskom s druge strane. „Sam umjetnik će reći kako ga zanima odnos virtualnog-nestvarnog i realnog-stvarnog. Na njegovim grafikama realiziranima različitim grafičkim tehnikama gledatelj nikad nije siguran gleda li fotovedutu narušenu „nalijepljenom“ geometrijom ili je u stvari riječ o kadru nekog filmskog kolaža, i to starog filmskog kadra. Dok nam „podmeće“ prostor kao glavnu temu, njegova prava tema je ustvari vrijeme.” - istaknuo je Kozina.

Izložba će biti otvorena do 5. studenog. TC

O UMJETNIKU:

Mario Čaušić rođen je u Osijeku 1972. Diplomirao je grafičko slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2001. u klasi profesora Ante Kuduza. Profesionalno se bavi suvremenom vizualnom umjetnošću izražavajući se u različitim medijma, a poglavito u medijima grafike, crteža, slikarstva, videa i instalacije. Temeljna preokupacija njegovog rada su istraživanja različitih područja prostora te proširivanje područja vizualnog izraza.Članak na tu temu je objavio u američkom časopisu za grafiku CELEBRATING PRINT (volumen 3, broj 1) pod izvornim nazivom nazivom „Print and Space as an Enduring Challenge in Three Rooms“, objavljen u travnju 2017.

Bavi se kompleksnim pitanjem percepcije prostora, preispituje mogućnosti grafičkog medija, posebice kada je riječ o povezivanju sa znanstvenim disciplinama. Intenzivno propituje prirodu digitalne slike i virtualne stvarnosti, koje jasno smješta u suvremeni tehnološki koncept.Također sustavno radi na proširivanju mogućnosti grafičkog medija te na njegovom povezivanju sa drugim vidovima umjetničkog izraza. Aktivno izlaže od 1998. godine te je do sada sudjelovao u više od sto skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Bavi se ilustracijom, a neki od radova su mu objavljeni i u međunarodnim časopisima kao što su primjerice „Post (Blank)“ (volumen 1 iz 2016.) i „Post (Blank),Post mortem“ (volumen 2 iz 2017. godine) objavljeni u francusko-američkom časopisu za umjetnost i poeziju izdavača Mad Gleam Press. Za svoj rad je dobio više nagrada, sudjelovao je i organizirao brojne likovno-grafičke radionice. Autor je priručnika “Kemija u umjetničkoj grafici” koji je izdan 2020. godine u biblioteci Ars Academica, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku 2020. Od 2005. je zaposlen na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku na Odsjeku za vizualnu umjetnost na kolegijima grafike gdje i danas radi u zvanju izvanrednog profesora. Radovi mu se nalaze u različitim fundacijama u zemlji i inozemstvu. Član je HDLUa Osijek. Živi i radi u Osijeku.

Slične vijesti

Najnovije