Nastavak romana: Važan je kraj

Radio Prkos 20.07.2021 ROMANI
img

KNJIGA DRUGA
DIO 40.

Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.
Jednom ne tako davno pitali su našeg uvaženog saborskog zastupnika kojemu je skinut imunitet, koja mu je omiljena boja. Promptno je odgovorio crvena i pokušao se prikazati kao veliki socijaldemokrata.
- "Ovoj našoj sredini stvarno su trebali hrabri ljudi, ako dopuštate pred vama je jedan takav."- rekao je bez imalo skromnosti ne tako davno dok se borio za stolicu saborskog zastupnika. Ali dok političari pregovaraju i vode bitke za fotelje postavlja se pitanje koliko to dotiče građane.

Politika i koalicija su jedno, a stvarni život nešto drugo, govore ljudi koji su ogorčeni. A on je sebe vidio kao odvjetnika malih ljudi, onih zbunjenih pred složenošću života. I uvjerio ih je da mu daju svoj glas sada više ne kao socijaldemokrati, već kao nezavisnom. Nekome tko se želi boriti za radna mjesta, pravedniju naplatu poreza i vraćanje ovlasti u lokalne zajednice. Lažima je zadobio povjerenje pa mu sada i bliski suradnici okreću leđa. Njemu ne smeta da pored odlične saborske plaće ubire i izdašne provizije od poslova koje namješta izabranoj eliti. I pred njim je sada borba, pa mu i njegov omiljeno poslovični Žljeba oštro zamjera poneke poteze, baš kao da se dogovorio sa Anom.

- Nemoj mi tu glumiti pametnjakovića, do grla si umočen u sve. - hladno mu je rekao naš saborski zastupnik, a onda se okrenuo svojim bliskim suradnicima i rekao: "Budete li srali svi ste otpušteni."
I nadalje glumi veliku samouvjerenost i poduzetništvom se bavi kao sumanut. Uostalom gradska blagajna je njegov osobni bankomat.
- Vi ste svjesni da samo uz mene lagodno živite, ako tonem ja i vi tonete. - rekao im je dok su se njegovi bliski suradnici vrpoljili na stolicama. I iza zatvorenih vrata nastavljena je stara praksa. Onaj tko nije s njim automatski je izbrisan s lica zemlje. Ni ćukce lutalice ne smijete hvatati poslije podne, jer je zato predviđeno uredovno vrijeme u kojemu se može angažirati automobil, inače donacija za ovu svrhu i namjenu. I na sav glas i nadalje kritizira one koji su protiv poteza koje on vuče. Samo da se zna, on je drag i dobar prema onima koji su mu lojalni pa tako i naši sportaši, zahvaljujući lojalnosti i odanosti tajnice sportova svi od reda dobivaju prijevoz gradskim kombijem, osim onih koji tiho kritiziraju njegove poteze što mu njegovi jataci uredno dojavljuju na jutarnjim kolegijima. I sad kako da on zadobije naklonost EU tužiteljice stalno razbija glavu, a ponosan je što u mobitelu ima direktno i broj mobitela našeg premijera koji ga niti najmanje ne ferma. Otkantao ga je samo tako i pustio ga da svoje brige rješava sam.

- Ja ozbiljno shvaćam nevolje koje su te snašle, pokušao je još jednom Žljeba, ali ga ovaj ignorira.
I tako naš saborski zastupnik živi u svom dvorcu, u svojoj kuli u oblacima i nikako da se prikloni taboru desnih, a silno to želi, jer bi da im je žetončić sigurno uživao njihovu zaštitu. Ne shvaćaju ga, a on im želi činiti uslugu. Gruba je to uvreda za ovu veličinu...A on želi unaprijediti društvo. Ma vidi, molim te. I nema on baš nikakvih nedostataka i ne daj Bože radnji koje su ga diskreditirale, častan je i iznimno pošten čovjek, a tu i tamo si samo malkice dopusti da odvadi iz neke kase. Kad bankomat EU nije dovoljan, tu je gradska kasa.
- Mislim da trebaš brže razvijati neke poslove i da moraš omogućiti dvosmjernu komunikaciju, još jednom je pokušao Željeba, ali ga je njegov saborski zastupnik i pajdaš bijesno odmjerio.
- I ti si se našao da mi nabrajaš moje nedostatke, a ja sam ti kćerki namjestio posao, pa tebi sam dao radno mjesto, a plaćam pravnike jer o pravu znaš koliko i moja pokojna baba.
- Ma ja sam i nadalje uz tebe sto posto, ali znaš i sam da ove izbore nisi dobio pošteno, inficirali smo ljude lažima, a istina je totalno drugačija, samo malo se spusti na zemlju.
- Ja sam u životu sve sam napravio sa svoje dvije ruke, svojom glavom i okupio sam škvadru koja mi mora do zadnjega služiti je'l to jasno? O čemu ti sanjaš? O boljoj Hrvatskoj i da će u dogledno vrijeme doći do reformi koje će državu suzbiti na krotkog slugu, a ne zlog gospodara. Budalo jedna, uzmi dok ti se pruža, više nikada nećemo imati ovakvu šansu, uostalom nemam više vremena imam jedan poslovni sastanak, a vi idite radite nešto ili bar glumite da radite za svoju plaću. - rekao je gradonačelnik i tako je završio još jedan nadasve učinkovit i svrsishodan radni kolegij. A oko njega parazita raznih fela, pripadnici glasačke mašinerije i metastaze koje ne dopuštaju promjene u ovoj našoj sredini. To je politička elita našeg grada koja je shvatila modus operandi koji glasi- otmi svima i daj svojima!

U gradu je završni stadij sifilisa i za sada nema antibiotika koji mogu spriječiti ovu bolest. I svi smo mi ovdje meganajebali od idiotskog vođenja grada. Tko još vjeruje u sva njihova sranja i da im je interes malog čovjeka na prvom mjestu? Sjajno su uspjeli da dođemo na naslovnice svih europskih novina, a oni koji su glasovali za njih baš su im lijepo pomogli, da imaju više nego što ćemo mi imati da živimo tri života. Tražili ste – gledajte.

Nastavlja se.
Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna i nenamjerna.
AUTORICA: ZLATA PAZMAN PETRIĆ

Slične vijesti

Najnovije