Predstavljen Godišnjak novogradiškog Ogranka Matice hrvatske

Radio Prkos 05.12.2019 KULTURA
img

Jučer je u Gradskoj vijećnici predstavljen dvobroj 19/20 Godišnjaka novogradiškog Ogranka Matice hrvatske. Ogranak je do sada izdao 18 brojeva, a ovo je prvi dvobroj. U 11 rubrika mogu se naći različite teme, od kulture, povijesti, književnosti, poezije te mnoge druge. U ovom dvobroju objavljuje 38 autora među kojima se nalaze i četiri mlada autora i autorice; Sara Ćepić, Marijana Bogdanović, Željko Ćelepirović i Andrej Đeraj. 
Hrvatsko pjevačko društvo Graničar izvedbom pjesama Oj, Hrvatska, oj te Slavonijo moja poslužili su kao uvertira ovom zanimljivom susretu. Uvodnu riječ imala je predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Novoj Gradiški prof. Vjekoslava Bagarić koja je izrazila svoje zadovoljstvo ovim posljednjim dvobrojem.
Večer su upotpunili i Petra Oršulić svojom interpretacijom pjesme Drage Ivaniševića – Hrvatska te Tibor Kovačević izvedbom nekoliko skladbi na akustičnoj gitari. Zrinko Kapetanić, pjesnik i član Predsjedništva Ogranka interpretirao je nekoliko svojih pjesama.
Nada Peleh Serenčeš, prof. osvrnula se u svom govoru na povijest Ogranka istaknuvši brojna postignuća koja su ostvarili, ali i poteškoće s kojima su se tijekom svoje duge povijesti u našem gradu susretali.
Doktor Dražen Oršulić koji je ujedno i tajnik Ogranka rekao je nekoliko riječi o Heferer festivalu, glazbenoj svečanosti koja se godinama održava u Novoj Gradiški, ali ove se godine po prvi puta nije održala zbog nedostatka financijskih sredstava.
Na kraju ovoga susreta, prof. Vjekoslava Bagarić izrazila je svoju zahvalnost svima koji sudjeluju u radu Ogranaka Matice Hrvatske Nova Gradiška ili pak na različite načine podržavaju njihov rad te je posebnu zahvalu uručila magistri Mirjani Zubović zbog njezinih velikodušnih donacija Ogranku, ali i podrške brojnim drugim kulturnim aktivnostima u Novoj Gradiški. tc

 

Slične vijesti

Najnovije