Prihvaćen rebalans gradskog proračuna

Radio Prkos 02.04.2019 NOVA GRADIŠKA
img

Danas je novogradiškim gradskim vijećnicima bilo potrebno 5 sati kako bi apsolvirali sve točke vrlo zanimljivog dnevnog reda 15. sjednice Gradskog vijeća kojim je i ovog puta vrlo uspješno predsjedala predsjednica GV-a dr. Ljepša Rakas Vujčić.
Aktualni sat ste mogli pratiti u izravnom prijenosu Radio Prkosa, a o ostalom dijelu sjednice možemo ukratko kazati slijedeće:
S obzirom na sigurnu većinu koju ima SDP u aktualnom sazivu GV-a sve je prošlo bez pošteškoća. Istini za volju neobično je predložiti rebalans gradskog proračuna već nakon samo 3 mjeseca, ali po onome što je u obrazloženju rekao gradonačelnik Vinko Ggić, to je bilo jako potrebno i donijet će Gradu poprilične koristi.
Sa sadašnjih (ionako rekordnih) oko 101 mil. kn., proračun se uvećava na oko 115 mil. kn. To je odlučeno sa 10 ZA i 5 glasova PROTIV. Glavni razlog je to što Grad mora osigurati određena sredstva kao vlastiti udio u projektima koji se višestruko većim dijelom financiraju iz sredstava EU (koja se pak preko hrvatskih ministarstava plasiraju u razne razvojne projekte kao bespovratna sredstva). Primjerice osigurate udio od 1,5 mil.kn a 5,5 mil. kn dobijete bespovratnih potpora. Matematika je vrlo jednostavna, a ako ste od akcije onda to ne propuštate. Oporba, ili bolje rečeno HDZ-ovi vijećnici i vijećnik Željko Bigović bili su žestoko protiv ovog rebalansa smatrajući kako je to nepotrebno, megalomanski i nerealno, no glasovanje je "reklo svoje".
Slično je prošlo u glasovanju treba li Grad prihvatiti odobreni mu minus po računu od 5 mil. kn (kojeg može a ne mora koristiti). U glasovanju je bilo 10 ZA, 4 PROTIV i 1 SUZDRŽAN (dr. Ljepša Rakas Vujčić).
Gradonačelnik je iznio podatak kako je Grad itekako solventan te da je trenutno na računu oko 9 mil. kn, a u proteklih 180 dana na računu je u prosjeku svaki dan bilo oko 8 mil. kn, i kako se taj minus po računu treba prihvatiti iz preventivnih razloga, te u tom kontekstu spomenuto financiranje nedavne obnove Dječjeg vrtića kada primjerice Fond za zaštitu okoliša RH nije na vrijeme podmirio svoje obveze a Grad je u međuvremenu morao u roku izmiriti svoje obveze prema izvođaču radova.

Do kraja sjednice još je vrijednije za spomenuti Izvješće o gospodarenju otpadom za 2018. godinu koje je podnio gospodin Posavčević te posebno zadnju točku dnevnog reda u kojoj je direktor Regionalnog centra za gospodarenjem otpadom Josip Grgić poduže elaborirao o detaljima realizacije tog projekta, a potom se povela nadasve zanimljiva i značajna rasprava u kojoj su posebno sudjelovali vijećnici Marijan Radić, prof. Ljiljana Ptačnik i Tomislav Bećirević.

Po našem mišljenju, stječe se dojam kako građani Nove Gradiške a i šira javnost doista uopće nisu dovoljno informirani o tome što nam donosi vrijeme ispred nas kada je riječ o gospodarenju otpadom. Što to znači za građane koji će morati razvrstavati otpad? Znamo li uopće što to znači da će upravo kod nas funkcioniarat Regionalni centar koji će obuhvaćati Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Sisačko-moslavačku županiju? O tome je na prošloj sjednici GV-a govorio i direktor "Odlagališta" d..o.o. Marijan Furić , ali kao da ni tada nismo bili svjesnih naših građanskih obveza.

Apsolutno podržavamo ideju da se "pod hitno" u svim novogradiškim lokalnim medijima, kako u programima lokalnih radijskih postaja tako i na web-portalima i u novinama "pod hitno" o tome počme govoriti i pisati.

Još samo nešto. Odluke su donesene i one se neće moći mijenjati a javna rasprava po tim pitanjima je prošla još prije nekoliko godina. Hrvatska je članica EU i neke obveze, htjeli mi to ili ne, moramo odgovorno preuzeti.

A.T.Brađašević

Slične vijesti

Najnovije