REGIONALNI SUSRETI TRAJNE FORMACIJE SVEĆENIKA POŽEŠKE BISKUPIJE

Radio Prkos 20.11.2023 ŠIRE NG PODRUČJE
img

Jesenski regionalni, arhiđakonatski susreti trajne formacije svećenika Požeške biskupije započeli su 17. studenog 2023.u Novoj Gradiški gdje su se okupili svećenici iz župa Posavskog arhiđakonata. Spomenuti ovogodišnji jesenski svećenički susreti posvećeni su Apostolskoj pobudnici pape Franje Laudate Deum i dokumentu Dikasterija za laike, obitelj i život Katekumenski itinerari za bračni život.
Program je započeo molitvom Trećeg časa, nakon kojeg je arhiđakon Mario Sanić pozdravio biskupa Antuna i okupljene svećenike, napose one koji su minulog ljeta došli na službu u župe Posavskog arhiđakonata te je predstavio raspored rada. Istaknuo je kako ovi susreti očituju svećeničko zajedništvo i promiču smjernice za svećeničko pastoralno djelovanje.
Biskup Antun je zahvalio arhiđakonu Saniću na pozdravu, spomenuvši kako se ovaj susret odvija nakon završetka prvog dijela Opće biskupske sinode u Rimu o sinodalnosti Crkve, koja nas je snažno podsjetila da Crkva mije pojedinac, nego „mi“, zajedništvo hoda što ga okuplja Isus Krist snagom svoga Duha, a svećenici su mu suradnici i služitelji. Naglasio je kako je Crkva stvarnost vjere, različita od društvenih organizacija, što napose trebaju očitovati svećenici svojim odnosom prema nasljedniku sv. Petra, biskupima, međusobno i prema svim drugim vjernicima. Spomenuo je kako je jučer završilo i ovogodišnje jesensko plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, te je naš svećenički skup na svoj način povezan s njime.
Još je podsjetio kako se ovaj susret svećenika Požeške biskupije događa u okolnostima rata u Ukrajini, Izraelu, Palestini i u drugim dijelovima svijeta, te nas potiče da ne budemo žrtve navedenih događanja kroz prepričavanje zla koje se događa na svjetovni način, nego da navedenim događajima pristupamo evanđeoski. Rekao je da nas sv. Pavao u kratkom čitanju Trećeg časa iz Poslanice sv. Pavla Rimljanima uvjerava kako se zlo na najbolji način svladava nastojanjem oko dobra, te da je to model i za svećenički međusobni odnos.
Dodao je kako nas pored toga sveta čitanja na svršetku liturgijske godine, govoreći o strahotama koje imaju zahvatiti svijet, podsjećaju da je svijet prolazan, nije konačan, nego ide prema svojoj dovršenosti. Ona neće biti plod ljudskog zla djelovanja, niti prirodnih katastrofa, nego ostvarenje Sina Čovječjega o njegovu drugom, slavnom dolasku. Biskup je rekao kako nas i ovaj svećenički susret želi obnoviti u svijesti da nismo izgubljeni dio svijeta kad vjerujemo Isusu Kristu i opredjeljenjem vjere nastojimo drugima svjedočiti i naviještati dovršenje svijeta u njegovu drugom dolasku. Zahvalio je svećenicima za sve ono što nastoje činiti u svom redovitom poslanju, potaknuvši ih da se nikada ne pretvore u svojevrsne privatnike, očitujući se gospodarima vjere Božjeg naroda, nego da budu ponizni radnici u vinogradu Gospodnjem, kako je to za sebe kazao papa Benedikt XVI.
Zatim je gornjolipovački župnik Ivan Certić predstavio svećenicima Apostolsku pobudnicu Laudate Deum, a zapoljski župnik i novogradiški dekan Mladen Štivin dokument Katekumenski itinerari za bračni život. Nakon toga razvila se plodna rasprava o pastoralnim pitanjima koja su navedeni dokumenti pokrenuli. Biskup Antun je zahvalio svećenicima na njihovu izlaganju i osvrnuo se na pojedina aktualna pastoralna i upravna pitanja. Podsjetio je kako je na nedavnoj jesenskoj sjednici Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije zaključeno da je potrebno na temelju dokumenta o katekumenskim itinerarima u pripravi mladenaca za ženidbu, oblikovati plan i program koji će započeti daljnjom pripravom, nastaviti bližom pripravom, završiti neposrednom pripravom a poslije vjenčanja uključiti praćenje mladih bračnih parova u prvim godinama braka. Naglasio je važnost priprave za brak u župnoj zajednici, gdje će se mladenci obnoviti u vjeri, susresti se sa svjedočanstvom o braku življenom kao sakramentalnu stvarnost po susretu sa članovima župnih obiteljskih zajednica. Najavio je da će i ove godine početkom došašća biti organizirani susreti pastoralnih vijeća na arhiđakonatskoj razini, napose za karitativne skupine. Potom je u raspravi dotaknuto više pitanja i poteškoća s kojima se svećenici susreću u svom pastoralnom djelovanju. Susret je završio molitvom u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i bratskim objedom.
Idućih dana održat će se regionalni susreti svećenika Požeške biskupije u župama Slavonsko-podravskog arhiđakonata, Zapadno-slavonskog arhiđakonata i Katedralnog arhiđakonata.

Slične vijesti

Najnovije