Uoči DANA SJEĆANJA  na VUKOVAR i ŠKABRNJU

Radio Prkos 18.11.2023 ŠIRE NG PODRUČJE
img

U organizaciji HVIDRE Nova Gradiška sinoć su još jednom uoči Dna sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje zapaljeni lampioni i položeni vijenci.Tužna kolona prošla je gradom u večernjim satima,a članovima Hvidre pridružili su se i građani Nove Gradiške.

-"Vukovar je simbol Domovinskog rata koji je bio borba za samostalnost i nezavisnost Republike Hrvatske; simbol otpora srpskoj ratnoj agresiji. Svake godine se 18. studenoga sjećamo tog velikog grada, grada heroja koji je podnio veliku žrtvu za slobodu naše domovine. Uvijek se sjetimo kolone prognanih Vukovaraca, patnje i bola na njihovim licima, slika razrušenog Vukovara, Ovčare, ubijenih i mučenih ljudi-"rekao nam je sinoć PAVLE FILIPIVIĆ predsjednik HVIDRE Nova Gradiška. Herojstvo branitelja i izuzetno značenje koje je tromjesečna obrana Vukovara imala u opstanku i obrani cjelokupne hrvatske države pretvorili su Vukovar u simbol hrvatskog otpora srpskoj ratnoj agresiji. U Vukovaru je tijekom agresije poginulo nekoliko tisuća branitelja i civila, a više od dvije i pol tisuće stanovnika grada nestalo je nakon pada grada. Njihove se sudbine danas otkrivaju s brojnim masovnim grobnicama, od kojih je najpoznatija i najstrašnija ona na Ovčari gdje su poubijani svi ranjenici i bolesnici iz vukovarske bolnice što predstavlja najveće moguće kršenje međunarodnih ratnih i humanitarnih prava. Egzekucijom na Ovčari srpski agresori su odlučili dokraja slomiti dušu Vukovara.
"Bitka za Vukovar bila je najveća bitka Domovinskog rata, ali i bitka koja je okrenula smjer vojnih, a kasnije i političkih zbivanja u korist Republike Hrvatske. Vukovar 1991. nije branio samo sebe, već i cijelu Hrvatsku. Ništa manje teško nije bilo braniti i obraniti Škabrnju,ali i druga mjesta u Hrvatskoj.Danas je važno znati i prenositi istinu o Domovinskom ratu. Trebamo uvijek biti zahvalni svim hrvatskim braniteljima koji su branili grad, i svima onima koji su dali živote za obranu Hrvatske. Iako se na spomen Vukovara osjeća velika bol, osjeća se i veliki ponos na grad koji je stajao kao branik Hrvatske. Istina o velikoj tragediji Vukovara i Škabrnje i njihovih branitelja nikada ne smije pasti u zaborav,"istaknuo je u svom intervju za radio Prkos Pavle Filipović.
A ja ovaj tekst moram završiti jednim citatom:
„Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali i primili prvi poljubac, netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi.-napisao je" Siniša Glavašević uz ostalo u svojoj "Priči o Vukovaru.zpp

Slične vijesti

Najnovije