DVD ŠTIVICA PROSLAVILO 90-u OBLJETNICU

Radio Prkos 29.05.2023 ŠIRE NG PODRUČJE
img

Dobrovoljno vatrogasno društvo Štivica obilježilo je u subotu, 27. svibnja, 90-u obljetnicu postojanja i aktivnog rada.
Svečanost je počela u jutarnjim satima budnicom u izvođenju Gradske glazbe Nova Gradiška, a zatim je održana svečana, 90. jubilarna sjednica društva. Nakon državne i vatrogasne himne, nazočni su se minutom šutnje prisjetili svih poginulih hrvatskih branitelja, posebno poginulih i umrlih vatrogasaca. Zatim je sve goste pozdravio predsjednik DVD-a Štivica, Drago Jakičić. Posebno toplo pozdravio je Milana Šultera, predsjednika Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije i izaslanika predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice, zatim načelnika općine Staro Petrovo Selo, Nikolu Denisa, predsjednika Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo, Zlatka Pospišila i Anu Selichar, tajnicu i v.d. zapovjednika zajednice, potom predstavnike DVD-a iz Orubice, Dragalića, Brodskog Stupnika, Ivandola, Laza, Starog Petrovog Sela, Komarnice, Donjih Andrijevaca, Blažević Dola, Velike, Vrbove, Tisovca, Godinjaka, Bilog Briga, Magić Male, Doline, Baćindola, Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška i drugih.
Pozdravljen je zatim Nikola Mića Tomičić iz Slavonskog Broda, koji je društvu za ovu značajnu obljetnicu poklonio novu zastavu, zatim Nenad Radojčić, direktor tvrtke „Vatropromet“ iz Zagreba, a onda i druge tvrtke, obrtnici i OPG i PG koji su pomogli svečanost.
Pročitano je zatim izvješće o radu DVD-a Štivica kroz proteklih 90 godina iz kojeg je vidljivo da je društvo vrijedno radilo, čuvalo ljudske živote i imovinu i opravdalo krilaticu „Vatru gasi, brata spasi“. Ono i danas ima 85 članova, aktivna su djeca i mladež, operativni članovi, žene.
U nastavku svečanosti, vlč Valent Furjan, vrbovački i štivički župnik, blagoslovio je novu vatrogasnu zastavu, a njezin kum – Nikola Mića Tomičić predao ju je, uz nekoliko prigodnih riječi i čestitke za obljetnicu, zapovjedniku društva, Goranu Kausalu.
Pokrovitelji svečanosti bili su općina Staro Petrovo Selo i Vatrogasna zajednica ove općine, pa su se slavljenicima obratili načelnik općine, Nikola Denis, koji prepoznaje vrijednost društva i njegove potrebe, pa u skladu s mogućnostima redovito pomaže, a zatim se sudionicima svečanosti obratio predsjednik VZO, Zlatko Pospišil.
Potom je govorio Nenad Radojčić, direktor „Vatroprometa“, koji je uvijek rado dolazio u Štivicu i pratio rad društva. DVD Štivica desetljećima njeguje prijateljstvo i s DVD –om Donji Andrijevci, pa je u Štivici puno puta bio i Milan Šulter, kao član DVD-a iz D. Andrijevaca, a na svečanosti 90-e obljetnice, pozdravio je sve goste i dobro poznate članove štivičkog DVD-a kao predsjednik Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije i kao izaslanik predsjednika HVZ, uz čestitke za devet desetljeća postojanja i vrijednog rada.
U nastavku svečanosti dodijeljene su spomenice Vatrogasne zajednice općine Staro Petrovo Selo za 10 godina aktivnog rada u društvu. Uz dva muška člana, dobilo ih je 11 članica ženske ekipe.
Jedan član DVD-a dobio je spomenicu za 20 godina aktivnog rada, a Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije dodijelila je spomenice za 40 godina aktivnosti u DVD- u Vladi Blažetiću, Željku Mikuliću i Branku Mikiću. U ime svih nagrađenih, zahvalila je Slavica Kovačević, iz ženske ekipe društva.
Najavljena su i priznanja koja će uskoro za 70 godina članstva u društvu dobiti Antun Jakičić, Nikola Trusić i Mirko Ferić. Priznanja uskoro očekuju i veterani DVD-a: Karlo Emanović, Miroslav Tomičić i Ivica Orešković. Svečanost je zaključena vatrogasnom vježbom koju su izvela DVD Godinjak i Staro Petrovo Selo, uz voditelja intervencije Darija Dautovića i svečanim mimohodom vatrogasnih vozila.
Uoči dana svečanosti, 26. svibnja, u župnoj crkvi sv Marije Magdalene u Štivici, župnik Valent Furjan služio je misu za sve poginule i umrle štivičke vatrogasce, nakon čega su članovi društva za njih položili cvijeće i upalili svijeće na štivičkom mjesnom groblju.
Tekst: Višnja Mikić
Foto: „VIDEO KROJAČNICA“

Slične vijesti

Najnovije