ONI SU NAŠI HEROJI

Radio Prkos 22.05.2023 ŠIRE NG PODRUČJE
img

Često čujemo priče o spasiteljima i herojima, a nerijetko nismo ni svjesni koliko se oni žrtvuju upravo radi nas. Takvo što uzimamo, kako se kaže zdravo za gotovo Kad se radi priča o nekoj ustanovi ili udruzi, običaj je razgovarati sa glavnim i odgovornim.
No, za ovu priču, priču o novogradiškoj stanici Hrvatske gorske službe spašavanja, mi smo jedva uspjeli nagovoriti ŽELJKU PUGELNIK koja je prava ‘Katica za sve’. .- Kad radite ovaj posao, nagledate se svega ali s vremenom ‘oguglate’. Jedino na što se nikako ne možete priviknuti jest kada imate smrtni slučaj rekla nam je ova skromna i jednostavna žena. Na te situacije jednostavno nikada niste spremni – kaže Željka koja je u rad HGSS-a uključena već osam godina.Bez obzira koliko voljeli planinu ili rijeku i imali veliko srce koje je spremno spašavati ljudske živote iz čiste plemenitosti, član HGSS-a ipak se ne može postati tek tako.- Punopravni član HGSS-a postaje se na način da dva spašavatelja predlože osobu a onda ostali članovi glasuju. Osim punoljetnosti, preduvjet je fizičko i mentalno zdravlje. Ukoliko kandidat bude prihvaćen na glasovanju, slijedi standardna medicinska obuka pružanja prve pomoći na nepristupačnim terenima te daljnja specijalistička obuka za planinarenje, ronjenje, rad sa potražnim psima i slično. No, jednako važno kao sve nabrojano, ako ne i važnije, jest da je osoba koja želi pristupiti HGSS-u društvena i od povjerenja. Mi smo u stanici svi prijatelji i družimo se i van terena. Ako ti ne mogu vjerovat za stolom, ne mogu ti vjerovat niti u delikatnoj i teškoj situaciji – objašnjava nam Željka Pugelnik.
Kad je riječ o novcu njega, kaže ona, nikad dovoljno. Jer, sva oprema koju HGSS koristi iznimno je skupocjena i treba ju redovito održavati a svaka pokrenuta akcija košta.Ali više od svih sredstva važnije je da nikada i niti u jednoj potrazi ne štedimo sebe.I za kraj upitali smo našu sugovornicu kakva je trenutna situacija s potragom za nestalim DARKOM BETLACHOM iz Cernika.Dobili smo kratak i jasan odgovor potraga se nastavlja ,a trenutno se čamcima pretražuje rijeka SAVA oko Mačkovca. A zadivljuje i velika pomoć brojnih volontera koji i nadalje nastavljaju potragu .Kao i tima ronilaca Specijalne policije koji  svakodnevno pretražuju suspektne vodotokove.S ljudima jednostavno nikad ne znaš,njihovo veliko i nesebično srce uvijek iznenadi,a u HGSS-u i u našoj policiji baš svi su takvi.Imaju srce i dušu i bez obzira na vremenske uvjete,oni su na terenu. 365 dana u godini u svako doba dana i noći.Oni su naši heroji i veliko im hvala za sve.zpp

Slične vijesti

Najnovije