S portala SLAVONIJA.IN: Hoće li se graditi farma svinja u gradu? Gradonačelnik to može spriječiti da radi svoj posao!

Radio Prkos 05.12.2022 NOVA GRADIŠKA
img

Tvrtka „Širjan“ ne odustaje od izgradnje farme svinja u Novoj Gradišci potvrdio je u razgovoru za Slavoniju.in njen vlasnik Zvonimir Širjan. - prenosi portal SLAVONIJA.IN.

Riječ je o izgradnji gospodarskog objekta za uzgoj svinja kapaciteta 11.500 tovljenika. Tvrtka Širjan je prilikom ishođenja pozitivne ocjene njihove studije utjecaja na okoliš Ministarstvu gospodarstva najavila i izgradnju bioplinskog postrojenja. Inače,  „Širjan” trenutno „uživa” ispod autoceste 340 hektara državnog zemljišta na 50 godina. Odlučili su na tom prostoru izgraditi farmu svinja, te su sa svojom namjerom , prije godinu i pol dana, upoznali novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića.

On tvrdi da mu je Širjan predočio izgradnju farme koja bi trebala biti hermetički zatvorena i izgradnjom gnojevke koja će ići podzemnim putem i biti također hermetički zatvorena, a sve bi trebalo završiti u bioplinskom postrojenju, bez utjecaja na ljude i okoliš. Širjan u razgovoru za Slavoniju.in potvrđuje taj sastanak na kojem je, po njegovim riječima, gradonačelnik izrazio zadovoljstvo dolaskom ozbiljne investicije u Novu Gradišku.

No, kaže Grgić, kada su proučili Studiju utjecaja na okoliš i kada su vidjeli da u njoj nema bioplinskog postrojenja tada su se pobunili protiv izgradnje. U tom smislu Grgić je podnio i službenu primjedbu na Studiju, ali ona nije uvažena. Povjerenstvo Ministarstva gospodarstva svoju odbijenicu Grgiću obrazlaže kako će investitor za farmu i biopostrojenje aplicirati na sufinanciranje iz EU fondova te će se odvijati po fazama sukladno projektu.

Kako god, Vinko Grgić se pokušava postaviti kao branitelj Novogradiščana od prijeteće invazije smrada. Pa, se tako počinju izvoditi razni perfomansi koji bi u konačnici trebali pokazat Grgićevu odlučnost da se farma ne izgradi. Tako je njegov vjerni vijećnik Vlatko Greiner postavljao pitanja na sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik davao rezolutne odgovore po pitanju farme, a Greiner pozivao na sveopću mobilizaciju putem peticije.

Grgić potom šalje pismo i direktoru Industrijskog parka u kojemu mu daje naputak da organizira sastanak i raspravu sa tvrtkama koje tamo posluju. Sastanak je održan. Direktor Mladen Mikolčević je prisutne obavijestio o stavovima gradonačelnika, a ovi se redom pismeno očitovali da se protive farmi svinja u njihovoj blizini.

 

Zanimljivo je i prilično licemjerno ponašanje gradonačelnika i Uprave Industrijskog parka gledajući kroz prizmu dolaska betonare u tu zonu. Tada su se tvrtke s osjetljivim proizvodnjama kojima bi mogla štetiti prašina pobunile protiv takve akvizicije. A iz Industrijskog parka dobili odgovor kako se park širi u cilju dovođenja investitora koji će otvarati nova radna mjesta, te kako se investicija provodi prema prihvaćenoj stručnoj studiji o zaštiti okoliša i za poslovanje ne postoji nikakva ugroza.

No, takvom studijom raspolaže i Širjan, uložiti će 170 milijuna kuna i zaposliti određen broj ljudi.

Dakle, danas ne prijeti prašina nego smrad, ali se „pjeva druga pjesma“ ili ne.

Zvonimir Širjan nam je rekao kako se prije nekoliko dana susreo s gradonačelnikom koji mu je obećao sastanak sa stanarima Industrijskog parka na kojima će imati priliku prezentirati svoj projekt i uvjeriti ih u nepostojanje opasnosti za okoliš i kvalitetu života.

Sastanak će se održati 13.prosinca.

Ako Širjan u tome uspije iz Industrijskog parka možemo očekivati priopćenje kao u slučaju betonare, a ako ne uspije Grgić će nastaviti glumiti Waltera.

Zastupničkim pitanjem u sve su uključili i župana Danijela Marušića.

- Brodsko-posavska županija izdaje građevinske dozvole. S građenjem te farme vezani smo samo izdavanjem takve dozvole u odnosu na ono što investitor ima ili nema. Sve ono što Grad Nova Gradiška (ne) dozvoljava na svom području, bit će ili neće biti provedeno, ovisno o ispunjenim uvjetima.

Grad mora promijeniti svoje gradske prostorne planove i zabraniti na svom području građenje takvih objekata. Službenik koji izdaje građevinske dozvole postupa po inputima koje daje Grad Nova Gradiška. On ne može uskratiti dozvolu ako NG dopušta građenje takvog objekta, odgovara Marušić.

I doista u tom grmu  leži zec.

Da bi se sa farme svinja širio  smrad govori i sama studija iz koje je vidljivo da bi spremište gnojovke bilo otvoreno.

vrtke koje posluju u Industrijskoj zoni uključujući EMPWR, Eldu, Klima opremu…. najavile su kako će odseliti izvan Nove Gradiške ukoliko se u njihovoj blizini izgradi farma svinja, jer bi zbog prirode posla s kojim se bave, pa i inozemnih i domaćih poslovnih partnera njihovo poslovanje bilo ugroženo.

Zakonske osnove Vinku Grgiću da spriječi ono što je u početku podržavao su tanke.

Osim ako ne učini ono što je već trebao, a to je izmjena prostornog plana. Dakle, umjesto izigravanja superheroja i niveliranja između Širjana i volje tvrtki iz Industrijskog parka Grgić treba izdati nalog svojima u gradskoj upravi da se uhvate posla i prostornim planom zaštite kvalitetu života svojim sugrađanima.

IZVOR/FOTO: MARKO MARINIĆ, SLAVONIJA.IN

 

 

Slične vijesti

Najnovije