Slavonija IN: Gradonačelnik Nove Gradiške pod lupom Laure Codruța Kövesi

Radio Prkos 03.12.2022 NOVA GRADIŠKA
img

U Novoj Gradišci uskuhalo. U posljednjih mjeseci pol dana ponovo se vrše istražne radnje zbog sumnji za korupciju i pogodovanje.

Ured europske javne tužiteljice tvrdi da postoji osnovana sumnja da je Vinko Grgić kao gradonačelnik Grada Nova Gradiška od Kreše Peteka zatražio mito u zamjenu za manipulaciju postupkom javne nabave.  Na taj način je Petekovom Elektrocentru dodijeljen posao na projektu sufinanciranom od strane Europskog kohezijskog fonda u iznosu od 4.219.433,22 kuna (cca 562.000,00 €).

Koliko ih je u igri?

Portal Slavonija.in prvi je pisao kako je Grad Nova Gradiška prihvatio pola milijuna kuna skuplju ponudu za izgradnju reciklažnog dvorišta pravdajući tu odluku bizarnim i posve upitnim razlogom. Da sve bude zanimljivije dovoljno je navesti da je tvrtka koja je dobila posao, iako vrtoglavo skuplja,  Elektrocentar Petek u vlasništvu Kreše Peteka, jednog od glavnih aktera „afere Janaf“ zbog koje je Vinko Grgić dao ostavku na mjesto gradonačelnika Nove Gradiške, te proveo mjesece u istražnom zatvoru. Hoće li se novim istražnim radnjama Grgićeva optužnica širiti i obuhvatit i druge? Kakva je uloga u svemu direktora tvrtke Odlagalište Marijana Furića koji je potpisao odluku o odabiru ponuditelja?

Providna farsa oko izbora inženjera gradilišta

Grad Nova Gradiška 2019. objavljuje otvoreni postupak javne nabave za izgradnju reciklažnog dvorišta i nabavu opreme. Na natječaj se javilo pet ponuditelja, Geotehnika iz Selca, HIS iz Donje Višnjice, Zajednica ponuditelja: MIPEK iz Križa i Elektrocentar PETEK iz Ivanić Grada, Zajednica ponuditelja: Promet Građenje iz Požege i M.I.Hršak iz Krapine, te Tehno-elektro iz Đakova.

Od svih ponuditelja ponuda Zajednice ponuditelja: Promet Građenja iz Požege i M.I.Hršaka iz Krapine bila je najpovoljnija, više od pola milijuna kuna od sljedećeg najpovoljnijeg Zajednice ponuditelja: MIPEK iz Križa i sada već nadaleko poznate tvrtke Kreše Peteka Elektrocentra Petek. Sve uvjete su ispunjavale obadvije zajednice ponuditelja, osim, jednoga zbog kojih  Promet Građenje i M.I.Hršak nisu dobile posao, a to je kriterij: iskustvo stručnjaka. Promet Građenju nije prihvaćen njihov inženjer jer je komisija obrazložila da je tražen inženjer gradilišta, a Promet Građenje je ponudio glavnog inženjera gradilišta!?

Posao dobiva tvrtka Kreše Peteka. Ali ono što je našem DORH-u i USKOK-u normalno, Lauri Corduta Kovesci  nije. Pa su hrvatski istražni organi poslani na popravni ispit. Jesu li se odlučili i dodatno dokazati?

Istražuju se i moguće malverzacije oko bivše robne kuće

Moguće, jer nam neki izvori tvrde da je predmet istrage i bivša robna kuća Nama. Iako je pretežito u privatnom vlasništvu Grad je u nju odlučio uložiti 2,5 milijuna kuna.

Tu odluku je branio, dok je Grgić bio u Remetincu,  v.d.gradonačelnika Borislav Vidošić.

Javnosti je objašnjavao kako „to ide“ preko Otvorenog učilišta. Poveznicu bivše zgrade „Name“ i Otvorenog učilišta ne vidimo, a vidjet će se što o tome kažu rezultati istrage. Dobro upućeni su nam otkrili kako su se zbog cijelog slučaja odnosi gradonačelnika i njegovog zamjenika potpuno zahladili, te kako se Vidošić priprema da se „opere“ od svega u što ga je šef uvukao.

IZVOR: SLAVONIJA IN, MARKO MARINIĆ

Slične vijesti

Najnovije