Oni su tu među nama...

Radio Prkos 03.12.2022 ŠIRE NG PODRUČJE
img

Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s drugima. U Republici Hrvatskoj se politika prema osobama s invaliditetom zasniva na suvremenim međunarodnim standardima, koji uključuju i temeljna načela ljudskih prava kao što je načelo nediskriminacije te načelo međuzavisnosti i nedjeljivosti svih ljudskih prava, što čini nužnim ostvarivanje pristupačnosti svih građanskih i političkih kao i socijalnih, kulturnih i gospodarskih prava osobama s invaliditetom. Hrvatska je treća zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, što ukazuje na spremnost i potrebu hrvatskog društva da osigura jednake mogućnosti za ovu posebno vulnerabilnu populaciju.
Ovaj se dan diljem svijeta obilježava na različite načine, od likovnih izložbi promicanja umjetnička djela od strane osoba s invaliditetom do prosvjeda kojim se želi ukazati na teškoće u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom.A u obilježvanjae ovoga dana uključili su se i predstavnici Policijske postaje Nova Gradiška .
Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, danas 3. prosinca, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, provesti će preventivno represivnu akciju „Znak pristupačnosti“.
Akcija se provodi s ciljem osvješćivanja sudionika u prometu na ranjiviju skupinu građana i smanjenja broja nepropisno parkiranih vozila na mjestima rezerviranim za vozila osoba s invaliditetom.
Policijski službenici će kroz pojačani nadzor obilaziti parkirališta i druga mjesta, te kažnjavati vozače koji ne poštuju propisani „znak pristupačnosti“ i svoja vozila nepropisno parkiraju na mjesta za vozila osoba s invaliditetom. zpp

 

Slične vijesti

Najnovije