GRADONAČELNIK GRGIĆ NE BRINE O ISPLATI PLAĆA VATROGASCIMA NOVE GRADIŠKE

Radio Prkos 24.11.2022 ŠIRE NG PODRUČJE
img

REAKCIJA SDLSN-a NA IZNESENE NEISTINE U GOVORU NA GRADSKOM VIJEĆU

Zagreb, 23. studenoga 2022. - Iznošenjem netočnih i nepotpunih informacija o zaposlenicima Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška i manipuliranjem s iznosima plaća, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić obmanjuje javnost, narušava ugled vatrogasaca i stvara negativnu atmosferu u Gradu, poručili su iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske. Njihovi članovi, ujedno i zaposlenici Javne vatrogasne postrojbe Nova Gradiška, našli su se na meti prozivki gradonačelnika koji, smatraju, obezvrjeđuje njihovo časno zanimanje.
Unatoč tome što je od početka 2022. godine održano više sastanaka između povjerenika SDLSN RH i Grada Nova Gradiška na kojima se razgovaralo o povećanju koeficijenata za radna mjesta u Vatrogasnoj postrojbi, neisplati svih zagarantiranih iznosa prema Kolektivnom ugovoru tijekom deset godina, vatrogasci su ipak odustali od najavljivanih tužbi i dogovorili su s Gradom poštivanje svih prava iz KU i povećanje koeficijenata. Nakon sastanka sastavljen je Pravilnik o plaćama, naknadama plaća i drugim materijalnim pravima zaposlenika u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, a sve izmjene unesene su u Pravilnik koji je iz Grada dostavljen JVP, nakon čega je usvojen na Vatrogasnom vijeću 26. siječnja 2022. te se primjenjivao za izračun plaće za siječanj 2022. koja je isplaćena u veljači, pojašnjava sindikalni povjerenik SDLSN RH, Hrvoje Horvat.
„U prepisci putem e-maila između zapovjednika JVP-a i tajnika Grada gospodina Zebića vidljivo je da je Grad bio upućen i sudjelovao u svemu i to je dokaz da JVP-ovci nisu sami sebi podigli plaće, kako što je jučer na sjednici Gradskog vijeća rekao gradonačelnik Grgić“, govori Horvat.
Gradonačelnik je na jučerašnjoj sjednici komentirao i visoke mjesečne plaće koje dobivaju vatrogasci, što je izokretanje stvarne situacije i manipulacija brojkama, dodaju iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.
„Što se tiče spominjane plaće u iznosu od 16 tisuća kuna, riječ je o plaći zamjenika zapovjednika koji je radio u smjenama, s koeficijentom od 1,58, s odrađenih 203 sata, a koji je radio i praznikom. Uz to je imao 18,5 posto dodatka na radni staž i dodatak od deset posto na vjernost za rad u službi duže od 35 godina. Taj zaposlenik više nije dobio takvu plaću i kao zamjenik zapovjednika niti ima taj koeficijent, ali i dalje radi kao voditelj vatrogasne grupe. Uz sve dodatke normalno je da ostvaruje veću plaću nego netko tko je zaposlen pet godina. Osnivač je dužan financirati rad postrojbe i osigurati potrebna sredstva za rad i plaće
zaposlenih, mimo minimalnog standarda koji daje država. Stav je Grada od osnutka postrojbe da bi se ona trebala financirati iz decentraliziranih sredstava, a da bi oni trebali tu dati neka minimalna sredstva ili najbolje ništa. Javne vatrogasne postrojbe putem svojih aktivnosti godišnje zarade 150 tisuća kuna, no taj im novac nije dostatan niti za kupovinu nove opreme za razvoj postrojbe, a kamoli za isplatu plaća stoga ovim putem osuđujemo stav gradonačelnika i sve prozivke kako ljudi sa srednjom stručnom spremom zarađuju velik novac. To su neistine i manipulacije brojkama u javnosti“, kazala je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Iva Šušković.
Iz SDLSN RH dodaju kako su predstavnici Javne vatrogasne postrojbe tražili sastanak s gradonačelnikom i da priliku za razgovor nisu dobili, već su o pitanju vlastite egzistencije i radnih prava uspjeli razgovarati sa savjetnicima i zamjenikom gradonačelnika. Iako su plaće isplaćene danas, umjesto 15. studenoga, ostaje pitanje kako će se situacija vezana uz isplate plaća pripadnicima Javne vatrogasne postrojbe riješiti narednih mjeseci.

Slične vijesti

Najnovije