Međunarodni dan starijih osoba obilježen u Cerniku

Radio Prkos 02.10.2022 ŠIRE NG PODRUČJE
img

Od 1950 godine, u svim zemljama svijeta očekivano trajanje života je poraslo. U zajednicama razvijenog svijeta s dostupnom zdravstvenom skrbi, a bez većih društveno-političkih promjena, migracija i ratnih sukoba povećana je dugovječnost i poboljšano preživljavanje u starijoj dobi. Prema podacima procjene stanovništva Svjetske zdravstvene organizacije (2019 Revision of World Population Prospects), do 2050. godine, svaka šesta osoba na svijetu bit će starija od 65 godina (16% svjetske populacije), u odnosu na svaku jedanaestu osobu u 2020. godini (9% svjetske populacije).
Ove godine navršava se 33 godine od kako je Glavna skupština Ujedninjenih naroda 30. prosinca 1990. godine, 1. listopada proglasila Međunarodnim danom starijih osoba s ciljem promicanja održivog aktivnog starenja u zajednicama. Prepoznajući starenje kao globalni izazov u Cerniku su tome dali novi značaj: dekadu zdravog starenja"-Kazao nam uz ostalo sinoć Ivan Topić predsjednik Udruge umirvljenika Cernik,koji su ovaj dan obilježili na način kako oni to znaju uz puno pjesme,plesa i dobrog raspoloženja.A nitko nije ostao niti gladan ,a niti žedan.Veselica za deset!
" -Važno je u razdoblju pred nama brinuti i o mentalnom zdravlju naših starijih kao jedne od najugroženijih populacijskih skupina,"dodao je gospodin Topić koji je i ovaj puta pokazao da ima bezbroj ideja kako animirati svaku zabavu i dati joj sadržaj o kojemu se priča sve do nekog novog druženja složnih penzića koji se stvarno znaju opustiti i zaboraviti na sve probleme oko poskupljenja,inflacije itd.Sve je to noćas u Cerničlkom domu bilo u drugom planu.Neka vam bude žao ako tamo niste noćas bili...

Slične vijesti

Najnovije