Iz Telegrama: svjedočenje poduzetnika pokopalo gradonačelnika optuženog za milijunske malverzacije

Radio Prkos 22.06.2022 POLITIKA
img

Jedan od poduzetnika koji je svjedočio o sumnjivom natječaju za projekt u Novoj Gradišci što je trebao biti financiran europskim novcem, potvrdio je da se unaprijed znalo da je taj posao ‘nekome obećan’. Taj netko, prema optužnici europskog tužiteljstva, bio je Krešo Petek, bivši vlasnik Elektrocentra Petek, a natječaj je upravo za njega, sumnja se, namjestio gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. Grgić je kao nagradu, navodi se dalje u optužnici, dobio 100 tisuća kuna mita.

Grgić i Petek bili su uhićeni u sklopu afere Janaf, a sada se očekuje da protiv njih, te ostalih okrivljenika u ovom kraku afere među kojima je i Dražen Barišić, bivši gradonačelnik Velike Gorice, započne suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu.

 
Koji su natječaji namještani?
Sporni projekt o kojem je tijekom istrage svjedočio poduzetnik bila je ‘Izgradnja reciklažnog dvorišta i nabava opreme’ vrijedna nešto više od 5,4 milijuna kuna. Grad Nova Gradiška raspisao je za to natječaj u veljači 2019. godine. Od ukupnog iznosa, 4,2 milijuna kuna trebalo je biti plaćeno novcima iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Osim za namještanje ovog natječaja, Grgić i Petek optuženi su i za manipulacije prilikom gradnje solarne elektrane, projekta vrijednog 4,1 milijun kuna od čega je 85 posto trebalo biti sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te Programa Interreg IPA-CBC.

Većinu detalja, pogotovo poruka što su ih istražitelji pronašli u Grgićevom i Petekovom mobitelu Telegram je već objavio. Među dokazima za mito koje je navodno plaćeno za gradnju reciklažnog dvorišta, i Petekov je razgovor sa suoptuženim Sinišom Klobučarem, čija je firma radila na pripremi tog natječaja. Njih dvojica, vjeruju istražitelji, snimljeni su kako raspravljaju tko je Grgiću trebao dati onih 100 tisuća kuna.

Svjedočenje moćnog poduzetnika
A sve te tajne snimke, kao i dokumentaciju što je pronađena u finišu operacije, europsko tužiteljstvo upotpunilo je iskazima svjedoka. Tu se posebno izdvaja iskaz Branka Šutala, požeškog poduzetnika i čelnog čovjeka tvrtke Promet građenje, koja se također planirala natjecati za projekt gradnje reciklažnog dvorišta u Novoj Gradišci.

“Mi smo za razne jedinice lokalne samouprave na području Slavonije napravili 15-ak reciklažnih dvorišta. Kada je Nova Gradiška objavila javno nadmetanje pogledao sam dokumentaciju, a posebno sam proučio uvjete tehničke i stručne sposobnosti. Odmah sam shvatio da je taj posao nekome unaprijed obećan. Po mom mišljenju, a s obzirom na golemo iskustvo koje imam u području gradnje reciklažnih dvorišta, uvjeti tehničke i stručne sposobnosti nisu bili adekvatni”, rekao je Šutalo tijekom istrage.

 
Drugim riječima, sumnja se da je natječaj napisan tako da upravo stručnjaci koje imaju firme Elektrocentar Petek i Mipek, inače u vlasništvu Petekovog sina, dobiju najveći broj bodova i tako pobijede u borbi za posao gradnje reciklažnog dvorišta.

Sumnjivi stručnjaci u natječaju
Šutalo je detaljizirao svoje sumnje. “Za izgradnju nadstrešnica tražena su tri strojarska inženjera i to, koliko se sjećam, strojarski inženjer za organiziranje proizvodnje, strojarski inženjer za organizaciju ispitivanja varenja i treći strojarski inženjer za organizaciju konstrukcije. To je nonsens, jer se u pravilu takva vrsta stručnjaka traži kod specijalnih velikih, zahtjevnih projekata, kao što je na primjer gradnja velikih brodova. To se ne traži za običnu nadstrešnicu reciklažnog dvorišta”, kazao je Šutalo navodeći da je upravo to upućivalo na sumnju da je javno nadmetanje u Novoj Gradišci bilo namješteno.

“Pogodovalo se nekome tko je sve te stručnjake imao na lageru, odnosno na raspolaganju”, zaključio je poduzetnik koji natječaj u Novoj Gradišci nije dobio.

 IZVOR/ FOTOGRAFIJA: TELEGRAM.HR  AUTORICA: ANA RAIĆ KNEŽEVIĆ

Slične vijesti

Najnovije