Još jedna izvrsna izložba u Domu kulture: Fascinantni radovi Petra Dolića u staklu

Radio Prkos 20.05.2022 KULTURA
img

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ u Domu kulture jučer je otvorena samostalna izložba skulptura u staklu naziva „Pretežno vedro“ akademskog kipara Petra Dolića.

Riječ je o dobro poznatom umjetniku, vrsnom kiparu, koji se novogradiškoj publici ovoga puta predstavio ciklusom portreta značajnih domaćih i inozemnih umjetnika koje cijeni, a koji se izdvajaju pozitivom, vedrinom i snagom karaktera i djelovanja na što upućuje i naziv izložbe „Pretežno vedro“.

Dolić je istaknuti kipar poznat po svojim sofisticiranim staklenim skulpturama, no njegov umjetnički opus vrlo je raznovrstan, kako po motivu, tako i po materijalu u kojem stvara. 

Umjetnika je predstavila ravnateljica Doma kulture Danijela Juranović, prof. koja je ujedno i otvorila izložbu.

Kustosica Iva Körbler govorila je o umjetničkom radu Petra Dolića istaknuvši kako je riječ o umjetniku prepoznatljivog izričaja, a izloženi radovi nastali su brušenjem stakla. „Ti njegovi svjetlosni oblici jedinstven su fenomen u recentnom hrvatskom kiparstvu. Dolić staklo ne lijeva, već ga obrađuje poput kamena, brušenjem, sporom metodom skidanja slojeva sa sirovog grumena stakla – odnosno pune mase – te na kraju zaglađivanjem i cizeliranjem, što sâm kao postupak naziva ‘modeliranje svjetlom’. Danas ga kritika jednoglasno smatra najjačim kiparom srednje generacije u Hrvatskoj.“ – naglašava Körbler.

„Sklon je tradiciji organičke, vitalističke, biomorfne skulpture. Često ga inspiriraju oblici iz prirode, prirodni fenomeni što je vrlo teško oblikovati u tvrdoj masi. U posljednje dvije godine radi portrete poznatih književnika, umjetnika i pojedinaca koji nisu kroz život lako klonuli duhom – kakav je i sâm Dolić. Izniman je umjetnikov talent da u svega nekoliko poteza izdvoji prepoznatljive crte lica, glave, frizure i karaktera portretiranih, ubraja ga također u vrsne portretiste na recentnoj hrvatskoj likovnoj sceni.“ – ističe Iva Körbler, kustosica.

Sam umjetnik ističe da su radovi nastali u posljednjih godinu dana, a proces njihova nastanka zahtjevan je i dugotrajan. „ Nakon perioda pandemije, ovo je sada pretežno vedro i dobro došlo da izađemo u galerije, prirodu….Koliko je svima potrebna priroda, toliko je nama umjetnicima nedostajala kultura i publika koju volimo i za koju radimo.

Malo je kiparskih imena na recentnoj hrvatskoj likovnoj sceni koja se mogu nositi s bilo kojim kiparskim zadatkom, i jednako kvalitetnim oblikovanjem u bilo kojem materijalu. Petar Dolić pripada među takve kipare, štoviše, svojim je dosadašnjim opusom dao pečat cijeloj srednjoj generaciji naših kipara. Iznimno je posvećen umjetnosti i radu, no kako kaže, kada čovjek to voli, ono samo izlazi iz njega: ”Kiparstvo mi je način života, disanja i velika ljubav. „ – ističe Dolić. TC

BIOGRAFIJA:

Petar Dolić rođen je1975. u Travniku, diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1999. u klasi Šime Vulasa te je pohađao izborni kolegij medaljarstva i male plastike u klasi Damira Mataušića. Do sada je izlagao na 66 samostalnih i 75 skupnih izložbi, i dobitnik je brojnih nagrada; od Rektorove nagrade, preko nagrada na natječajima za skulpture, Prve nagrade na trijenalu hrvatskog akvarela do Nagrade galerije Forum 2012. godine.

Autor je mnogih značajnih spomenika javne plastike poput „Podmornice“ na zagrebačkom Velesajmu, Spomenika poginulim braniteljima u Labinu, Spomenika Oluji ’95 u Kninu, Spomenika pomorcu i pomorstvu u Rijeci, Spomenika poginuloj djeci u Domovinskom ratu u Slavonskom Brodu, Spomenika Tvrtkov biljeg u Prozoru u Rami (BIH), skulpture Vlahe Bukovca u Cavtatu, estetski osmišljene sakralne plastike po Hrvatskoj i BIH, ali i autora skulpture koja se dodjeljuje kao nagrada za Animafest.

Mnoga djela nalaze mu se u stalnom postavu muzejâ, privatnim kolekcijama kod nas i u inozemstvu.

Član je HDLU- a i HZSU- a, živi i radi kao samostalni umjetnik u Zagrebu.

 

Slične vijesti

Najnovije