Danas je Međunarodni dan sestrinstva

Radio Prkos 12.05.2022 NOVA GRADIŠKA
img

Na dan 12. svibnja globalno se obilježava Međunarodni dan sestrinstva – medicinskih sestara/medicinskih tehničara. Kako je poznato, dan obilježavanja odabran je zbog datuma rođenja i sjećanja na čuvenu Florence Nightingale (1820-1910), utemeljiteljicu modernog sestrinstva, a koja je „sestrinsku slavu“ stekla, između ostalog, radeći godinu i pol dana u britanskoj vojnoj bolnici tijekom Krimskog rata (1853-56).

Obilježavanje ovog dana organizira još od 1974. godine Međunarodno vijeće medicinskih sestara (International Council of Nurses), asocijacija koja ove godine slavi 120. godišnjicu, a okuplja više od 130 nacionalnih udruga među kojima je i Hrvatska udruga medicinskih sestara. Slogan obilježavanja i ove godine ima isti početni dio: medicinske sestre – glas koji vodi, uz nastavak i osnovnu temu: ulaganje u sestrinstvo i poštivanje prava u ostvarivanju zdravlja za sve. Želja je time usmjeriti pažnju prema potrebi da se zaštiti, pruži podrška i naglasi važnost investiranja u sestrinsku profesiju što bi ojačalo i zdravstvene sustave u cjelini.

U novogradiškoj Općoj bolnici trenutno je zaposleno 157 medicinskih sestara i tehničara koji svakodnevno brinu o zdravlju pacijenata. Međunarodni dan sestrinstva čestitala im je Pavica Jakovljević, dipl.med.tech., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice koja im je zahvalila na svakodnevnom požrtvovnom radu i trudu.

Čestitamo svim medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan i hvala im na svemu što čine za nas i naše zdravlje!

Slične vijesti

Najnovije