Svečano proslavljena 29. obljetnica osnutka Općine Rešetari

Radio Prkos 07.05.2022 ŠIRE NG PODRUČJE
img

Jučer je svečanim programom proslavljena 29. obljetnica osnutka Općine Rešetari. Iako mlada, ova Općina u svoju povijest upisala je brojne uspjehe. Proslava obljetnice bila je ujedno i prilika za predstavljanje svih vrijednih projekata koji su u njoj posljednjih godina provedeni i koji se još uvijek provode, ali i onih koji tek slijede.

Obilježavanju su uz načelnika Općine Zlatka Agu nazočili i ravnatelj Uprave za  financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave pri Ministarstvu regionalnog razvoja i  fondova Europske unije mr.sc. Davor Huška, župan Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijel Marušić, načelnici općina, predstavnici prijateljskih općina Marina i Kanfanar kao i ravnatelji ustanova, institucija, predstavnici društvenog i kulturnog života općine i šire.

Proslava je započela obilaskom i puštanjem u promet Županijske ceste 4159 Zapolje – Brđani, projekta vrijednog 1,7 milijuna kuna. Investiranje u prometnu infrastrukturu ova dva naselja znači i poboljšanje životnih uvjeta te stvaranje preduvjeta za razvoj gospodarstva i turizma, a potom i za demografsku revitalizaciju ovih područja koja su od posebnog interesa, naglasio je načelnik Zlatko Aga.

Nakon toga, uslijedilo je polaganje vijenaca i molitva na spomen obilježju hrvatskim braniteljima u centru Općine, kod spomen biste prvog hrvatskog Predsjednika ispred zgrade općine, te spomenika hrvatskim braniteljima.

Proslava 29. obljetnice osnutka općine Rešetari bila je prigoda i za svečano obilježavanje završetka EU projekta i posvete novoizgrađenog vrtića „Dječji vrtić Čarobni svijet u Rešetarima“.

Projekt „Dječji vrtić Čarobni svijet u Rešetarima” vrijedan je 12 milijuna kuna, od čega je 7,44 mil.kn sufinancirano EU sredstvima iz Mjere 7 Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. Nositelj projekta izgradnje Županijske cesta 4159 (Tric polje) Zapolje – Brđani vrijednog 1,7 mil.kn je Županijska uprava za ceste s kojom je Općina Rešetari partner, a izgradnju je financirala Brodsko-posavska županija.

Program je nastavljen uz svečanu sjednicu u prostorijama Dječjeg vrtića na kojoj su revidirani dosadašnji uspjesi i projekti Općine Rešetari te najavljeni budući planovi. Također su dodijeljena i priznanja.

Načelnik Zlatko Aga tom prigodom podsjetio je na do sada uspješno provedene EU projekte u Općini Rešetari, među kojima se svakako izdvajaju Dječji vrtić Čarobni svijet, Reciklažno dvorište, poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Nova Gradiška- Cernik- Rešetari,  izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda ( UPO) aglomeracije Nova Gradiška- Cernik- Rešetari, uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu RH- partnerstvo financirano kroz EU fondove i više JLS-a za područje cijele RH, modernizacija javne rasvjete – Nova LED rasvjeta kao i brojni drugi infrastrukturni zahvati kojima je cilj poboljšati kvalitetu života stanovnika ove općine.

U Općini Rešetari, kako je naglasio načelnik Zlatko Aga, pripremaju se i novi projekti, od kojih su neki već započeti.

Riječ je o projektima :

– Izgradnja 7 solarnih elektrana na zgradama javne namjene na području Općine Rešetari

– Izgradnja integrirane naponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u mrežnom pogonu

– Povećanje energetske učinkovitosti i rekonstrukcija zgrada javne namjene Općine Rešetari ( 5 objekata)

– Izgradnja male hidro energane na potoku Rešetarica ( vidite da smo se uhvatili u problem sa zelenom politikom i neovisnim energetskim planom razvoja jer je struja kao energent poskupio 300% što mi je neshvatljivo da smo kao JLS svrstani u kategoriju gospodarstvo te nam je neodrživo plaćati ovako skupu energiju, a nadasve sam nezadovoljan ovakvim pristupom prema JLS-e  i politike centralne vlasti prema nama)

– Završetak pročistača otpadnih voda sa gradom N.G. i Općinom Cernik koja je u tijeku 55 milijuna kn

– Izgradnja akumulacijskog jezera Rešetari u suradnji s Hrvatskim vodama- 35 milijuna kn

– Izgradnja kružnog toka i rekonstrukcija ceste DC-51 u suradnji s Hrvatskim cestama – vrijednost 45 milijuna kuna

– Izgradnja nerazvrstane ceste u Rešetarima- poveznica ulica Kralja Petra Krešimira i V. Nazora sa infrastrukturom – 8 milijuna kn

– Završetak potpune rekonstrukcije doma u Adžamovcima 4 milijuna kuna – sa prostorom i sadržajem turističke namjene Općine Rešetari

– Izgradnja reciklažnog dvorišta za građevni materijal- 5 milijuna kn

– Izgradnja centra za ponovnu uporabu otpada- 2,5 milijuna kn

– Izgradnja infrastrukture u Poduzetničkoj Zoni Rešetari u  – 20 milijuna kn

– Uspostava Poljoprivredno-gospodarskog inkubatora u zoni Rešetari – 25 milijuna kn

– Sportsko- rekreativni centar Rešetari – 15 milijuna kn

– Uređenje parkirališta pri groblju u Rešetarima – 1 milijun kuna

– Izgradnja tržnog centra u Rešetarima – 2,5 milijuna kuna

– Izgradnja doma kulture Općine Rešetari 12 milijuna kuna

 

JAVNA PRIZNANJA OPĆINE REŠETARI

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljena su i prigodna priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama.

Zahvalnice Općine Rešetari dobili su učitelj Tehničke kulture Josip Popčević, predsjednik Radio kluba Nova Gradiška Željko Ivanišević te Đuro Marinović.

Plakete Općine Rešetari dobili su Obrt Čakarić, vlasnika Antuna Čakarića iz Drežnika, Obrt Mađo, vlasnika Dražena Madžarevića, Tvrtka Odjeća Ivančić Rešetari, atletičar Dejan Radanac te učenik osmog razreda Osnovne škole „Ante Starčevića“ Filip Paušić.

Grb Općine Rešetari dobili su predsjednik Književno likovnog društva Rešetari Ivan De Villa i umirovljeni nastavnik Hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi „Ante Starčevića“ Ivan Jukić.

Slične vijesti

Najnovije