Kolumbastični Božićni Pjevokaz - spoj talenta, znanja i kreativnosti

Radio Prkos 28.12.2021 KULTURA
img

Irena Matas i Tea Šimić snimile su „mini-mjuzikl“ na engleskom jeziku “Kolumbinas Christmas Medley” ili u prijevodu “Kolumbastični Božićni Pjevokaz” u izdanju diskografske kuće Croatia Records.

Ovih dana imali smo prilike na Radio Prkosu ugostiti vedru, simpatičnu, svestranu i talentiranu Irenu Matas koja je inače rođena u Slavonskom Brodu, ali živi i radi u Zagrebu. Ona je, kako ističe, turistička djelatnica, izvaninstitucionalno školovana glumica i pjevačica te ujedno autorica projekta “Šetnja s Kolumbinama” iz kojeg je nastao i ovaj zabavni mini mjuzikl.

Nakon dugogodišnjeg iskustva rada u nautičkom turizmu, ali isto tako dugogodišnjeg iskustva u profesionalnim produkcijama u kazalištu, glazbenom kazalištu, na televiziji i filmu Irena Matas odlučila je svoja znanja, vještine i talente objediniti i unijeti u jedan sasvim poseban projekt „Šetnja s Kolumbinama: „Ovaj projekt interaktivni je razgled Donjeg i Gornjeg dijela grada Zagreba pješice u vidu predstave u pokretu s elementima Commedie dell’Arte i elementima kazališnog klauna. Ovo umjetničko djelo temeljeno je na autorskom tekstu upotpunjenim hrvatskom povijesnom, kulturnom i umjetničkom baštinom iz područja književnosti, glazbe i filma, protkano je legendama vezanima uz znamenite lokacije, dijalektom i raznim zanimljivostima. To je jednostavno rečeno predstava u pokretu. Dva sata veselja, zabave, zajedništva i smijeha. ” - pojašnjava Irena.

U predstavi su dva glumačko-izvođačka lika - Irena Matas kao Kolumbina te Kolumbinotica, akademska glumica Tea Šimić, a projekt od svog početka ima podršku Turističke zajednice Grada Zagreba.

Za likove Kolumbina ističe, odlučila se zbog svoje ljubavi prema komediji, naročito komediji Dell’Arte, u kojoj su glumci improvizirali vesele, zabavne i satirične dijaloge iz stvarnog života puka i plemstva na trgovima i prolazima gradova i sela i tako nasmijavali publiku. Neki od tih likova bili su uvijek pod maskom, neki govorili naglašenim dijalektima, a među tim likovima bile su i Kolumbine. „ Iz toga crpimo inspiraciju za našu glumu, ali sve prilagođavamo našem podneblju, povijesti i kulturi.” - ističe Irena Matas.

Snimile su i dva kratka filma „Šetnja s Kolumbinama” i „Advent s Kolumbinama Zagreb, Hrvatska & New York City, SAD“ . Film Šetnja s Kolumbinama završio je u finalu filmskog festivala ‘New York Movie Awards’ gdje se premijerno prikazao američkoj publici u New Yorku, na Manhattanu u Off i Off-off Broadwayskom kazalištu Kraine, na što su vrlo ponosne.

Sada su hrabro odlučile izdati i svoj prvi glazbeni broj, mini mjuzikl ‘Kolumbinas Christmas Medley’ uz koji ide i zabavan spot u kojem su glavne akterice Kolumbine. „Usudile smo se prvu verziju napraviti na engleskom jeziku kako bi bila dostupna i domaćoj i stranoj publici i podariti ju svima na kraju ove godine.” - rekla je Irena Matas koja je autorica teksta za ovaj glazbeni broj, dok je skladatelj i aranžer Teo Visintin.

Njihov mini mjuzikl možete pogledati i poslušati na sljedećoj poveznici.

https://www.youtube.com/watch?v=lLfQBx86Wuw 

 

Slične vijesti

Najnovije