Općina po mjeri građana

Radio Prkos 22.12.2021 ŠIRE NG PODRUČJE
img

Kraj prosinca obično je prilika za osvrt na proteklu godinu, a u životu jedinica lokalne samouprave ovo je i vrijeme kad se donose planovi, programi i proračun za iduću godinu. Općinsko je Vijeće Općine Vrbje na jučer održanoj sjednici, prepoznavši napore izvršne vlasti, jednoglasno usvojilo zajednički kreirane ove ključne dokumente. Program i proračun za iduću godinu dokumenti su utemeljeni na realističnim i konkretnim procjenama, te je usvojen u ukupnom iznosu od 18.544,200,00 kn. Pokazatelj je to kako oporavka na nacionalnoj razini, tako i rezultat rada općinske uprave u 2021. godini, odnosno racionalnog trošenja sredstava po modelu dobrog upravljanja, te planiranja različitih projekata i osiguravanja sredstava za njihovu provedbu u idućoj godini. Proračun za iduću godinu je razvojan i investicijski, ali ujedno i socijalno osjetljiv, s ciljem poboljšanja javne i komunalne infrastrukture i jačanja naše društvene zajednice, kako bismo razvijali koncept općine po mjeri građana.

Što se ostvarenih rezultata u ovoj godini tiče, ističemo Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja čija je svrha poticanje povratka, ostanka i naseljavanja stanovništva na područje općine Vrbje, a sve u svrhu demografske revitalizacije, koji je proveden po prvi put. Ukupna vrijednost programa u ovoj godini bila je 450.000,00 kuna. U ožujku ove godine donesena je Odluka o financiraju za 9 obitelji, s kojima su potpisani ugovori i već su realizirane isplate, a na jučerašnjoj sjednici OV donesena je Odluka za njih još 6. Kroz ovaj program omogućujemo mladim obiteljima ostanak na našem području, kao i doseljavanje novih obitelji. Nadalje, modernizirali smo kolnik ceste u Staklenom sokaku u Dolini što je bila jedna od najkritičnijih lokalnih cesta u nadležnosti Općine, koja je u zimsko i kišovito vrijeme bila jedva prohodna. Također, ove je godine Općina osnovala vlastiti komunalni pogon, a uspješno smo i aplicirali na natječaj Uspostava reciklažnih dvorišta – mobilne jedinice iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ovime Općina ima vlastiti prostor za sortiranje otpada, čime se utječe na očuvanje okoliša i primjenu zelenih politika. Ovo je također prvi projekt financiran u 100 % iznosu iz OP Konkurentnost i kohezija. U 2021. godini završili smo i provedbu projekta „Zajedno za žene“, što je bio prvi projekt Općine financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz Poziv Zaželi – program zapošljavanja žena, putem kojeg smo zaposlili 10 žena i obuhvatili 69 krajnjih korisnika i korisnica, a žene su se nakon zapošljavanja i obrazovale i time postale konkuretnije na tržištu rada. Neke od njih su već pronašle novi posao! Nadalje, postavili smo i opremili dječje igralište u Mačkovcu, jedinom naselju koje dosad nije imalo mjesto okupljanja djece. Projekt je odobren putem natječaja 2.1.2 "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu" LAG ''Zapadna Slavonija'', a financira se iz Programa ruralnog razvoja 2014 – 2020.

U narednom periodu planiramo uvođenje LED rasvjete u sva naselja naše općine, te projekte usmjerene podizanju kvalitete života i sigurnosti naših najmlađih. Također prijavljen je projektni prijedlog na Poziv 7.4.1 kojim će se realizirati izgradnja višenamjenskog društvenog objekta u Vrbju kojim ćemo zadovoljiti obrazovne, kulturne i društvene potrebe stanovnika cijele općine. Nadalje, započeta je izgradnja pješačkih staza u naselju Bodovaljci, koja će se nastaviti i biti završena u 2022. godini. Također, planirana su infrastrukturna i komunalna ulaganja u svim naseljima općine – od društvenog doma u Visokoj Gredi, preko pješačkih staza u Bodovljacima i Vrbju, obnove i postavljanja dječjih igrališta, preko uređenja Društvenog centra i prostorija nogometnog kluba u Bodovaljcima. Veliki naglasak ćemo staviti na bolje iskorištavanje bespovratnih sredstava dostupnih iz EU fondova i nacionalnih izvora. Već smo u prošlom mandatu započeli s uspješnim povlačenjem sredstava iz EU fondova, a kako najave iz različitih ministarstava, naročito MRRFEU, govore o izrazito velikim sredstvima koja će nam biti na raspologanju u novom sedmogodišnjem financijskom razdoblju, planiramo maksimalno ulagati u vlasitite ljudske i operativne kapacitete kako bismo što uspješnije povukli ta sredstva na korist cijele zajednice. Najave iz ministarstva su da će Program Zaželi ići dalje, a s obzirom na izražene potrebe i sve veću zainteresiranost krajnjih korisnika za primanje usluge pomoći u kući u idućoj fazi natječaja planiramo povećati i broj zaposlenih žena i njihovih krajnjih korisnika.

Također, uz već spomenuti Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja, Općina kroz programe socijalne zaštite od 2009. godine isplaćuje jednokratne porodiljne naknade koje su sa početnih 1000 kn po djetetu podignute na 2000 kn, a u skladu s pozitivnim demografskim politikama za treće i svako naredno novorođeno dijete isplaćuje se u iznosu od 3000 kuna. Međutim, pratimo i druge smjernice demografskih politika, tako da roditeljima sufinanicramo i troškove dječjeg vrtića u maksimalnom iznosu do 1000 kn, a godinama sufinanciramo nabavu potrebnih radnih materijala svim učenicima osnovnih škola s područja općine. Ove smo godine za Uskrs podijelili šarane svim kućanstvima na području općine, a isto je učinjeno i za Badnjak. Također, pomažemo i u nabavi ogrjeva socijalno ugroženim kućanstvima. Svim ovim mjerama trudimo se olakšati život svim našim mještanima i osigurati ispunjavanje njihovih potreba.

Usvojenim programima rada predviđena je podrška radu organizacija civilnog društva u području kulture, sporta, socijalne i zdravstvene skrbi, kao i podrška održavanju manifestacija značajnih za društveni život i turističke potencijale naše općine.

Na kraju, načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić zajedno s predsjednikom Općinskog Vijeća Milanom Brkancem, i svim vijećnicama i vijećnicima, te zaposlenicima Općine, žele svim mještanima općine Vrbje i šireg novogradiškog područja sretan i vesel Božić i ugodne i bezbrižne blagdane, te bolju i uspješniju novu 2022. godinu!

Tekst/Foto: Općina Vrbje

Slične vijesti

Najnovije