Nagrada za ljubav: Upoznajte Evicu Kraljić, dobitnicu Grba Grada Nova Gradiška

Radio Prkos 08.04.2021 KULTURA
img

Evica Kraljić, dobro je poznato ime u Novoj Gradiški, ali i šire. Ova svestrana umjetnica; književnica i slikarica već godinama aktivno djeluje na kulturnoj sceni, a za svoje stvaralaštvo primila je brojne nagrade koje su svakako uvjerljiv svjedok njezina talenta.

Na nedavnoj 27. sjednici Gradskoga vijeća Grada Nova Gradiška Evici Kraljić uručen je Grb Grada Nova Gradiška za izniman doprinos u promicanju osobnosti grada Nove Gradiške u svojim umjetničkim djelima diljem lijepe naše i izvan njenih granica. No, to nije jedino priznanje koje je dobila od Grada Nova Gradiška. Naime, 2001. Evici Kraljić uručena je i medalja Grada Nova Gradiška što je, među brojnim drugim nagradama, zaista veliko priznanje njezinu radu.

U životu Evice Kraljić, poezija ima važno mjesto i za nju je to više od riječi na papiru: „Poezija je svaki trenutak koji ostane zabilježen u meni. Ako idem gradom, ako čujem neku riječ, ta se riječ duboko ureže u mene i to je stalno u mojoj glavi i moram sjesti i napisati pjesmu. Tako je i sa pričama i romanima. Danima nosim temu u sebi, onda kada sjednem, sve se izlije iz mene.”

U svojim djelima piše o raznim temama, ali ipak najčešće piše o ljubavi: „Moja tema je najviše ljubav. Ja ljubav vidim i doživljavam u svojoj obitelji, svojim sinovima, njihovim partnericama, u susjedima, u životinjama. Svuda oko mene je samo ljubav.„ - ističe Evica.

Do sada je izdala je pet zbirki poezije i jednu zbirku ratnih priča, a njezini stihovi prevođeni su na brojne jezike, između ostaloga; rumunjski, njemački, engleski, japanski.

U njezinu književnom stvaralaštvu nalaze se i romani, priče, ali i haiku koji se, kako kaže, u njenom životu punom slučajnosti, našao upravo tako – slučajno: „Jednoga dana vraćajući se sa mise prolazila sam kroz park i neke riječi su mi ušle u glavu. Ponavljala sam ih do kuće jer su mi se činile jako upečatljive. Zapisala sam ih na papir i zaključila da to nije poezija. Ali onda sam pomislila, pa to je haiku. I stvarno pobrojala sam slogove, 5-7-5. Toliko sam bila sretna zbog toga.”- kaže Evica koja je za svoje haiku stihove dobila nagrade i priznanja.

U nizu uspjeha ove svestrane novogradiške umjetnice također je i desetak uglazbljenih pjesama: „Sasvim slučajno sam ih poslala tadašnjem dirktoru festivala u Požegi V.V. Škorvagi. Na festivalu je po prvi puta tako otpjevana pjesma Kaja koju je izveo Mladen Katanić, a uglazbio Nikica Kalođera što je bila velika čast. Bila sam jako sretna.” Kasnije je uglazbljena i pjesma Moj did Luka koja je bila objavljena na kazeti Ćire Gašparca, a i dan danas ju rado izvode Gazde na svojim nastupima.

Teško je bogat i obiman književni opus Evice Kraljić, baš kao i žar i emociju koju dijeli prema umjetnosti sažeti u nekoliko redaka. O njenim uspjesima zasigurno najviše govore sve nagrade i priznanja koja je za svoj rad primila pa tako i Grb Grada Nova Gradiška koji joj je uručen na nedavnoj 27. sjednici Gradskoga Vijeća, a kako i sama ističe, zbog ovoga priznanja neizmjerno je sretna jer u njenom srcu je Nova Gradiška koju uvijek rado otkriva i promovira u svojim stihovima, pričama i djelima. TC

 

 

 

Slične vijesti

Najnovije