Završena energetska obnova novogradiške Gimnazije

Radio Prkos 25.03.2021 NOVA GRADIŠKA
img

Nakon višemjesečnih radova novogradiška Gimnazija, na zadovoljstvo djelatnika i učenika, zasjala je novim sjajem. Naime, ovih se dana kraju privodi iznimno važan projekt energetske obnove Gimnazije Nova Gradiška. Projekt je to čiji je nositelj Brodsko-posavska županija vrijedan 4.761.811, 82 kn, a sufinanciran je sredstvima iz fondova Europske Unije, točnije iz EU Fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2.548.113,79 kuna.

Da je riječ o velikom i značajnom projektu potvrdio je i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić koji je pojasnio kako su njime ostvarene velike uštede energije i to oko 50 posto. Također je smanjena i emisija ugljičnog dioksida za 60 posto: „ To je svakako značajna stavka koja doprinosi i očuvanju našega okoliša.“ – kazao je župan.  
„Zgrada Gimnazije posebna, po svojoj starosti i tradiciji, a uz kvalitetu koju daju svi ljudi koji ovdje rade, to je doista nešto veliko i za Grad Novu Gradišku i za Brodsko-posavsku županiju. Prije nekoliko godina obnovljen je i krov, što je iznosilo oko milijun kuna, pa ukupna sredstva uložena u novogradišku Gimnaziju dosežu i iznos do 7 milijuna kuna.“ -dodao je župan.
Također je izrazio svoje zadovoljstvo završenim projektom i suradnjom sa svim sudionicima u njegovoj realizaciji: „Velike zahvale i ravnateljici, gđi Ptačnik koja je bila ustrajna, te imala energije i ambicije da zajedno s pročelnicom gđom Vukašinović ovaj projekt zaokruži i da on bude ovako uspješan.“ – rekao je župan Danijel Marušić.

Kako je pojasnila ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška prof. Ljiljana Ptačnik, uz energetsku obnovu, iznimno velik i zahtjevan projekt, rezultirao je s još nekoliko važnih zahvata poput kompletne zamjene vanjske stolarije, uvođenja LED rasvjete u sve učionice, zamjene dijela električnih vodova, promjene energenta, te novih podova u pojedinim učionicama. Uz dugočekano unutarnje uređenje prostora, projektom je obnovljen i podrum zgrade u kojem je smještena jedna od najsuvremenijih kotlovnica na plinsko grijanje.
„Na zadovoljstvo svih učenika i djelatnika došli smo do toga da u najvišem stupnju možemo poštivati pedagoške standarde, da škola prelazi u potpunosti na rad u jednoj smjeni. Dobili smo moderno opremljene prostore i učionice visokom IKT tehnologijom, dobili smo sigurne razrede, naravno zadovoljne i sretne nastavnike i učenike.“ – kazala je ravnateljica Ljiljana Ptačnik.

Kompleksna obnova bila je potrebna i u podrumskom dijelu Gimnazije, a njegovom obnovom dobiveni su dodatni prostori za različite namjene: „Ono što smo posebno dobili je ljepota podrumskog, suterenskog dijela u kojemu je u potpunosti sačuvana arhitektura kakva je nekada bila. Tu je svečana dvorana za prijeme, što nas također veseli. Veselimo se i najavi budućih investicija u Gimnaziji, sanaciji fasade, a nadamo se da ćemo u budućnosti imati i sportsku dvoranu. Zahvaljujem županu Danijelu Marušiću na njegovim nastojanjima da doista učini sve zajedno sa izvođačima i projektantima kako bi radovi bili na vrijeme završeni. Zahvaljujem i pročelnici Anici Vukašinović koja ima izuzetnog sluha za potrebe našega školstva.“ – istaknula je ravnateljica.

Anica Vukašinović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu pojasnila je kako je Brodsko-posavska županija u tri ciklusa, preko natječaja koje je objavilo Ministarstvo graditeljstva i Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti obnovila 23 osnovne i srednje škole na području Brodsko-posavske županije, čime su stvoreni puno bolji uvjeti za rad u školama, a jednako tako su i osnivačima osigurane velike energetske uštede, što je u konačnici i značajna stavka u proračunu: „Gimnazija je imala energetski razred D, sada ima energetski razred C. Držimo kako će se na ovaj način ostvariti uštede toplinske energije. Ovaj objekt je specifičan i po tome jer su se radovi morali odvijati pod nadzorom konzervatorskog odjela i zadovoljni smo što je ova sinergija izvođača radova, nas kao osnivača i ostalih dionika polučila jako dobre rezultate. Potrebno je još uređenje pročelja zgrade Gimnazije koje nije ušlo u ovaj projekt.“ – kazala je Anica Vukašinović. TC

Slične vijesti

Najnovije