Logopedija- važna grana u zdravstvenom sustavu

Radio Prkos 03.02.2021 RAZNO
img

Novogradiška Opća bolnica zapošljava brojne liječnike i stručnjake, a među njima je i prof.logoped Ivana Brkan Šporčić, audiorehabilitator.

Kako ističe, logopedska djelatnost važna je grana unutar zdravstvenog sustava koja se odnosi se na prevenciju, dijagnostiku, terapiju i rehabilitaciju te savjetovanje pacijenata i članova obitelji odn. skrbnika, u domeni svih razvojnih i stečenih komunikacijskih i govorno -jezičnih poremećaja kod svih dobnih skupina.

Prevencija se provodi u vidu postupaka rane intervencije kojom se educira članove obitelji i samog pacijenta kako osigurati optimalne uvjete i strategije govorno-jezičnog razvoja ili rehabilitacije izgubljenih funkcija.

Logopedi u zdravstvenom sustavu provode dijagnostiku razvojnih govorno-jezičnih i komunikacijskih poremećaja, specifičnih teškoća učenja, funkcionalnu dijagnostiku slušanja, dijagnostiku poremećaja glasa i gutanja te dijagnostiku stečenih govorno-jezičnih poremećaja u odrasloj dobi poput CVI, MS, traumatskih ozljeda glave, operacija u orogacijalnoj regiji i drugih kroničnih bolesti. Dijagnostika se provodi primjenom standardiziranih testova i elektroakustičkih aparata.

Logopedskom terapijom se tretiraju: usporeni razvoj govora, dislalija (neisprava izgovor glasova), mucanje i brzopletost kao i patološki spor govor, afazije odrasle dobi i disfazije dječje dobi, dizartrije, poremećaj čitanja i pisanja, poremećaj glasa i gutanja, rehabilitacija slušanja kod oštećenja sluha.

Terapija se provodi individualno ili grupno uz prisutnost roditelja/člana obitelji kako bi naučene tehnike pacijenti mogli uvježbavati i samostalno izvoditi.

U logopedskog rehabilitaciji unutar zdravstvenog sustava nužna je primjena specifčnih logopedskih metoda, elektroakusičkih aparata i računalnih programa kojima se postiže maksimalan terapijski učinak i skrajuće vrijeme trajanja terapije.

Trajanje logopedske terapije ovisi o složenosti poremećaja, ali i o specifičnostima pacijenta poput dobi i psihofizičkog stanja pacijenta. 

Slične vijesti

Najnovije