Održan 10. jubilarni Heferer festival u Novoj Gradiški

Radio Prkos 04.10.2020 KULTURA
img

Nova Gradiška nesumnjivo je grad bogat kulturom. U prilog tome govori i sinoćnji koncert u crkvi Svete Terezije Avilske, ovom novogradiškom biseru crkvene i arhitektonske baštine gdje je održan 10. jubilarni koncert u okviru Festivala orgulje Heferer.  Organizatori ovoga vrijednog glazbenog događanja su Koncertna direkcija Zagreb, Umjetnička radionica Heferer – Prva hrvatska gradiona orgulja, harmonija i glasovira, župni ured župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, Grad Nova Gradiška i novogradiški Ogranak Matice hrvatske.

Na restauriranim povijesnim orguljama jučer je  ponovno zasvirala cijenjena glazbenica i profesorica Muzičke akademije iz Zagreba, Ljerka Očić, koja je 2010. godine svirkom rekonstruiranih povijesnih orgulja označila završetak dugogodišnje obnove ovog vrhunskog zaštićenog spomenika kulture i najavila prvi u nizu koncerata u okviru Festivala orgulje Heferer u Novoj Gradiški. Na ovom 10. jubileju, uz Ljerku očić zasvirao je i vrsni hrvatski glazbenik, oboist Branko Mihanović.

Uvodnu riječ imao je župnik vlč. Branko Gelemanović koji je zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji ovoga događanja te istaknuo kako i u ovo doba kada je sve drugačije čovjek treba slušati srce i obogatiti dušu zajedništvom i glazbom.

Važno je spomenuti da su povijesne orgulje Ivana Pumppa izgrađene 1850. godine za župnu crkvu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, a 1929. godine prenesene u crkvu sv. Terezije Avilske. Nakon što su devastirane, temeljitu restauraciju i rekonstrukciju obavila je radionica Heferer 2010. godine nakon čega se po prvi puta ovaj koncert održao u Novoj Gradiški.

Publika je i ovoga puta imala priliku doživjeti poseban glazbeni ugođaj u majstorskoj izvedbi ovih vrhunskih glazbenika i još jednom potvrditi status crkve Svete Terezije Avilske kao jednog od najznačajnih arhitektonskih spomenika, ali i središta kulture u našem gradu. TC

Slične vijesti

Najnovije