Kolumna: Novinarstvo

Radio Prkos 19.09.2020 KOLUMNA
img

Novinar prikuplja i obrađuje informacije o različitim za javnost važnim temama, a potom ih priopćava javnosti. To je jedan od najdinamičnijih poslova. Novinar mora biti pažljiv kod odabira tema te mora izabrati najprikladniji način da ih prezentira javnosti. Novinar mora biti i u dobroj fizičkoj kondiciji jer radi 24 sata dnevno. Novinar ne smije biti emotivac,a ja sam oduvijek u medijima, dijete medija i glavni cilj mi je istina!

Novinarstvo je zanat, znanost, djelatnost, ljubav. Novinar je kreativna misaona ličnost, ne bi smio biti trgovac koji ucjenjuje informacijama. Biti novinar je izazov,rizik, opasnost!

E, sada vam moram nešto iskreno priznati. Sve sam to savladala, izuzev emocija. Stoga se koristim različitim metodama i tehnikama pri radu. Jučerašnji dan uz ratne dane kada sam radila bio mi je jedan od najgorih i najtežih dana u mojoj praksi. Ne zbog budalastih i jadnih ljudi koji novinare zovu lešinarima, već zbog jednog pretresa kuće iz mog djetinjstva. Već sam rekla svima da sam radničko djete i da su se moji roditelji svakako snalazili da bi smo preživjeli, no zbog toga su nam poslali policiju u pretres kuće. Imala sam možda 10 godina, tata na terenu, mama čita nalog koji su joj poturili pod nos, a ja znam da moram iznijeti novac i zlato iz kuće i sakriti na sigurno mjesto. Naravno da sam to krišom odradila, jer tko bi pazio na dijete dok se radi pretraga kuće. Čak niti mama nije primjetila da sam to odradila. Bilo kako bilo, moja mama je na kraju pretresa potpisala zapisnik u kojemu nije bilo primjedbi i ništa mojoj obitelji nije stavljeno na teret.

Ovu epizodu sam podijelila s vama jer me jučerašnji pretres kuće kod našeg sugrađanina iznimno potresao i podsjetio na to. Svoj posao sam jučer obavila uz šturi tekst i par fotografija, a mogla sam se naslađivati uz fantastičan tekst. U ovom izopačenom društvu gdje HDZ i SDP mogu ići ruku pod ruku s korupcijom, ja sam izabrala stranu i posvetila se ljudskim pravima građana koji su bespomoćni pa i onih gologuzih jadnika koji ne znaju kako je težak ovaj kruh sa sedam kora pa novinare zovu lešinarima. I još samo nešto....ja za uhićenje gradonačelnika nikada ne bih napisala da je to "izvanredna "vijest. Stvarno ne znam što bi moglo biti izvanredno u tome da se gradonačelnik zbog sumnje u mito nađe iza rešetaka?! To bi mi neki "tzv.novinari "morali objasniti! ( još jedna moja opaska: gradonačelnik Vinko Grgić jučer je bio vidno uzrujan i nije htio razgovarati s novinarima, a njegov odvjetnik poriče optužbe koje se Grgiću stavljaju na teret, demantira bilo kakve inkriminirajuće radnje pa i primanje mita, ali iz onoga za što ga DORH tereti i što je sada dostupno za pretpostaviti je i da se lako iščitati daljnji razvoj situacije. Manje- više sve je jasno).

I da zaključim, dobar novinar ne možeš biti ako nisi dobar čovjek, a za mene je novinarstvo privilegij. svima vama koji mi sugerirate da ne pišem o politici,već o ljubavi od srca zahvaljujem. Kao i do sada sve ću interpretirati na svoj način, jer ja mislim svojom glavom. ZLata Pazman Petrić

Slične vijesti

Najnovije