Neobičan povrtnjak kod obitelji Tomičić u Rešetarima

Radio Prkos 12.08.2019 ŠIRE NG PODRUČJE
img

Znate li što su meksički krastavac i cveba? Jeste li kada probali bijele ili ljubičaste rajčice? Znate li kakvog su okusa žute lubenice i imaju li bijele jagode doista okus kao ananas? Odgovore na ta pitanja pronašli smo kod obitelji Tomičić u Rešetarima koja je svoj vrt popunila upravo tim neobičnim sortama povrća.

U njihovom povrtnjaku tako možete pronaći cucamelon, poznatiji kao meksički krastavac, bamiju, kikiriki, a najviše rajčica i to različitih boja od bijelih, žutih, zelenih pa do onih prugastih.

„Sve je počelo sa žutom rajčicom. Od jednih poznanika dobili smo sjeme žute rajčice i oduševili se i okusom i bojom. Od tada smo svake godine u svoj vrt dodavali po 4-5 novih sorti, najviše rajčica. Ali našlo se tu i drugog neobičnog povrća. Iako su mnogi skeptični kada im ponudimo zelene rajčice za žutim prugama ili bijele rajčice pa često ne žele ni probati. Ali sve su to uglavnom stare sorte koje se u svijetu uzgajaju i po 50-100 godina, samo što kod nas nisu popularne. I rajčice imaju jednak okus kao i crvene. Razlika je eventualno što su neke mesnatije ili slađe, druge kiselije i slično.“- ispričala nam je gospođa Tomičić.

„Lubenice sa žutim i bijelim mesom jako su ukusne i slatke. Okusom se ne razlikuju puno od običnih, crvenih lubenica. A što se tiče bijelih jagoda, sorta koju mi uzgajamo su bijele alpske šumske jagode. Nemaju okus kao ananas, ali su iznimno fine. Imaju posebno aromatičan, gotovo cvjetni okus. „ -kratko je dodao gospodin Tomičić.

Iako još uvijek povrće uzgajaju samo za vlastite potrebe i nemaju u planu baviti se prodajom, rado ga dijele sa svojim susjedima, ali i svima koju su željni probati neke nove sorte.

Slične vijesti

Najnovije