Ono kad "Gatuzo" "pojede" i "Letu štuke" i "Partibrejkerse"

Radio Prkos 20.07.2019 GLAZBA
img

Damir Trkulja Šiljo, Goran Martinjak i Jakov Kolega (ekipa banda Gatuzo) prema onom što su i kako odsvirali sinoć na Rock Starcima, trebali su biti glavni "headlineri" umjesto primjerice "Partibrejkersa" koji su bili vrlo dobri ali ne i nešto posebno. Glazbenici Gatuza imali su nezahvalnu ulogu svirati prvi i tako na neki način biti predrupa ostalima, što je zapravo nepravedno. Rockerski nabrijani Šiljo je nastup okončao spektakularnim razbijanjem gitare (poput Hendrixa u najboljim danima) što vjerujemo nije bio čin revolta nego stare "rockerske prakse" koja se zna dogoditi i kada je umjetnik u svojevrsnoj ekstazi. Šiljo je svirao u kultnom sastavu "Majke" i kao gitarista snimio album "Teške boje" za kojeg su 2012. godine dobili Porina. Sinoć ga je bilo gušt slušati. Ta njegova gitara i reže i plače i originalno vijuga kroz psihodelične ambijente i cijeli spektar boja rasvjete s pozornice. I tekstovi su im sjajni ili bolje rečeno bolni do srži pa ćemo tu povući crtu mada bi smo mogli nanizati još nekoliko rečenica hvalospjeva za čistokrvni i beskompromisni i iskreni rock kojeg su nam sinoć podarili.
U nastavku su se u vrlo lijepom maksimalno uigranom i profesionalnom izdanju predstavili dečki iz banda "Letu štuke". Dašak Bosne u Starcima, prozračavanje cijelog brda krcatog gledateljima idejama humanizma, ljubavi i ogorčenosti svime što možda želi ponekad poniziti ljude i ljudskost. Dino Šaran je svojim sugestivnim glasom, snažnim tekstovima i jednostavnošću svoje pojave slao samo dobre vibracije svima i na tome mu veliko hvala. Bubnjar kao švicarski sat, gitarist kao nasmijani radnik što odjednom radi barem 3 posla s velikom ljubavlju i oduševljenjem, vrhunski basist kao čovjek koji je kao slučajno na bini da bi otpušio koju, klavijaturista koji odrađuje i stotine glazbenih efekata baš kad treba. "Letu štuke" su dale najsnažniji tekstualni izričaj koji je sam za sebe poseban svijet i filozofija. Naizgled sve je tako jednostavno a zapravo je ideja svake od pjesma originalna kao Teslini izumi. I kad ih jednom ne bude bilo reći će netko kako je ovaj band zapravo bio s neke druge planete. Oni se igraju glazbenim sitlovima i rock je samo jedan od njih, stoga za rockerski izričaj ipak dajem prednost Gatuzu.
I za kraj našeg boravka sinoć u Starcima poslušah "Partibrejekrse" koje kolega voditelj Mario Jurković najavi kao glavne zvijezde večeri. Od prvog tona zazvučaše moćno i rockerski no frontman i pjevač Zoran Kostić Cane nije bio zadovoljan zvukom kojeg su imali na bini, pa je "zvoncao", zazivao pomoć preko razglasa i aludirao kako ih "kao netko sabotira" pa ne zvuče dobro kao prethodni band "Letu štuke". Dakako da je bio u krivu jer su dečki sa mix pulta i ove godine nadmašili sebe. Bili su vrhunski i sve su sjajno ozvučili. Cane kao da je "tražio kruha (hleba) nad pogačom", i nisu mu trebale te opaske i žučne strelice prema vhunskim ton majstorima. "Partibrejekersi" su zvučali odlično i donijeli dašak sjećanja na najbolje srpske rock bandove bivše Jugoslavije (npr. Električni orgazam, Disciplinu kičme, Ekatarinu Veliku, Yu grupu, itd.).

Manifestacija Rock Starci se pokazala opet u svoj svojoj veličini i jednostavnosti. Ma gdje to ima da takve sjajne bandove gledate besplatno? To mogu samo Rock Starci svih ovih 19 godina. Iskrene čestitke organizatorima i valjda ćemo mi rock -metuzalemi poživjeti i dogodine kako bi smo opet ondje pohodili s kojom kunom udžepu za pokoje pivo i velikim srcem za rock glazbu i rock kulturu općenito. Ne nije bilo za 5 nego za 6! :-)    Ljubitelji fotografija navratite večeras vidjeti fotogaleriju o ovom događaju na face profil autora ovog teksta.

Antun Brađašević

Slične vijesti

Najnovije