Vježba evakuacije i spašavanja

Vježba evakuacije i spašavanja

Učenici i djelatnice OŠ Mato Lovrak su u srijedu 18.04.2018 odradili su vježbu evakuacije i spašavanja.

Učenici su zajedno sa svojim učiteljima organizirano i bez panike napustili svoje učionice i uputili se na vanjsko igralište, sigurno mjesto.

Nakon izlaska svih učenika i djelatnika utvrđeno je da nedostaju dvije učenice.

U akciju spašavanja je krenuo potražni tim HGSS-a. Potražni pas Quick vrlo brzo je pronašao jednu unesrećenu učenicu koja se nalazila iza srušenih ormara. Brzom intervencijom članova HGSS-a učenica je izvučena na sigurno gdje joj je pružena adekvatna prva pomoć od strane Crvenog križa.

Drugu unesrećenu učenicu našli su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe. Učenica se nalazila unutar škole u blizini mjesta izbijanja požara. Brzim djelovanjem pripadnika JVP- a učenica je izvučena na sigurno gdje joj je pružena adekvatna prva pomoć od strane Crvenog križa.

Požar je vrlo brzo ugašen.

Po završetku obje akcije spašavanja, dr. Dragoljub Kocić je održao kratko predavanje o reanimaciji unesrećenih.

U organizaciji vježbe sudjelovale su žurne službe naše županije: 112, Javna vatrogasna postrojba, Policija, Hrvatska Gorska Služba Spašavanja, Crveni križ.

Zakon o zaštiti na radu nalaže svakom poslodavcu obvezu izrade Plana evakuacije i spašavanja te redovito provođenje vježbi evakuacije najmanje jednom u dvije godine. Evakuacija je promišljeno, organizirano i učinkovito napuštanje radnih prostora ili objekta prije nego što nastupi ugrožavanje života i zdravlja osoba, a koje može izazvati iznenadni događaj čije posljedice je moguće predvidjeti.

 

Marijana Petrić

 

Kolumna