Novac prao u Novoj Gradiški? USKOK objavio detalje: ovako su Škugor i ekipa pljačkali Inu, planirali su krasti do 2024. godine

Radio Prkos 11.10.2022 POLITIKA
img

Policija i USKOK objavili su detalje novog kraka istrage u Ini. Potvrđeno je da su njome uz Stjepana Leku, pomoćnika direktora u Ini, te Vladu Mandića, direktora tvrtke EVN Croatia plin obuhvaćeni i Damir Škugor, bivši direktor u Ini, ali i Marija Ratkić, donedavna direktorica Plinare istočne Slavonije, te Goran Husić, direktor OMS Upravljanja.

Sumnja se od ranije da je Škugor dogovorio da će plin iz Ine po niskim cijenama prodavati Husiću, a sada je navedeno da je u tom dogovoru sudjelovao i Leko. Marija Ratkić, šefica Plinare istočne Slavonije, za to im je, kako je dodatno utvrđeno, slala antedatirane ponude. Na taj su način, pojašnjava sada USKOK, prikazali da je dogovor o prodaji plina po niskim cijenama postignut još u prosincu 2020. iako je, tvrde istražitelji, riječ o dogovoru koji je postignut neposredno prije prve isporuke u srpnju 2021. godine. Tako je Plinara istočne Slavonije imala ugovor iz srpnja, a OMS Upravljanje iz studenog 2021. godine.

Zbog svoje uloge u tom dogovoru Leko je sada prijavljen za zlouporabu položaja, budući da je, prema tvrdnjama policije i USKOK-a, utvrđeno da je i on bio dio Škugorove grupe.

On je, navodi se u prijavi, izradio ponudu u ime Ine, zatim provjerio kreditnu sposobnost kupca, te na kraju supotpisao ugovore o prodaji prirodnog plina. Ostali su antedatirali upite za davanje ponuda te prihvate takvih ponuda, kao i antidatirane komercijalne uvjete – ponude za kupnju plina.

Novac prao u Novoj Gradiški

Proširenjem istrage Husić je osumnjičen za dodatno pranje novca i to kroz ulaganje u Novoj Gradiški što je Telegram već problematizirao. Još prije dva mjeseca postavili smo pitanje potječe li milijunsko ulaganje što ga je Husić najavio u proljeće ove godine, zapravo novac izvučen nezakonitom prodajom plina iz Ine.

Istražitelji sada tvrde da je upravo dobit od ilegalne trgovine plinom koju je kumulirao od srpnja 2021. do travnja 2022. Husić kroz pozajmicu prebacio u svoju firmu koja ima sjedište u Novoj Gradiški. Radilo se o najmanje 6,8 milijuna kuna koje je koristio za unaprjeđivanje poslovnih procesa u tamošnjem Industrijskom parku.

 
Istražitelji vjeruju da je ‘prljavim novcem’ Husić kupio i nekretninu u Novoj Gradišci. Javljali smo već da je u pitanju parcela u Industrijskom parku koja je, prema ugovoru koji je Telegram i objavio, stajala nešto više od 500 tisuća kuna.

Još 14 milijuna kuna prenio je kao pozajmice iz OMS Upravljanja na svoju firmu Only Men Stuff koja je bila registrirana u Novoj Gradiški. Naknadno je OMS Upravljanju vratio svega 350 tisuća kuna.

 

Izvor/ Foto: Telegram.hr, Ana Raić - Knežević

Slične vijesti

Najnovije