Odlična glazbena večer uz afro groove: U Novoj Gradiški nastupili Commi Balde i Kaira Kela

Radio Prkos 19.06.2022 KULTURA
img

Uz dobru svirku, afro ritmove i odličnu atmosferu u petak u Gradskom parku novogradišku publiku su rasplesali Commi Balde i Kaira Kela. Njihovim nastupom nastavljen je niz odličnih koncerata i izvrsnih glazbenih gostiju u sklopu manifestacije „Petkom u 9“ koju organizira POU „Matija Antun Relković uz suorganizatore Grad Nova Gradiška i Turistička zajednica Grada Nove Gradiške.

Dašak zapadne Afrike, izvornog zapadnoafričkog pjevanja i afro ritma ovoga puta u Novu Gradišku donio je talentirani Senegalac, Commi Balde, koji već više od 10 godina živi i radi u Zagrebu. U bendu svira djembe bubnjeve, tradicionalni instrument zapadne Afrike te pjeva. „Sviramo afro groove glazbu, i nastupamo diljem Hrvatske. Drago nam je što prvi puta možemo biti ovdje i podijeliti našu glazbu. Publiku uvijek iznenadi ono što čuje. Mi uz glazbu nosimo puno pozitive i dobre energije i trudimo se svaki put unijeti sebe i pustiti da ljudi osjete i dožive tu glazbu.“ – ističe Commi Balde.

Nakon dolaska u Hrvatsku 2011. odlučio je djelić svoje kulture širiti kroz glazbu i ples i za sada je, kaže, zadovoljan kako ide i kako ih publika prihvaća. „Afro groove, glazba je koju kad čujete, ne možete stajati, morate zaplesati. Ta energija, ritam jednostavno vas pokreću. Glazba je ono što volim i uvijek ću nastojati prenositi njezinu ljepotu. “ – naglašava.

Iako im je afrički ritam osnovni beat, Kaira Kela je sve samo ne sto posto afrički bend. „Zapravo, ja sam jedini Afrikanac u bendu. Svi ostali su iz Hrvatske. Sjajni glazbenici! Tijekom godina neki članovi benda su se izmijenili, ali sada nastupamo u ovom postavu i mislim da super surađujemo.“ – ističe Commi .

Kaira Kela izvodi isključivo autorske pjesme na Mandinka jeziku zasnovane na tradicijskim zapadnoafričkim ritmovima i melodijama, ali i “nabrijane” zapadnjačkim glazbenim stilovima. Članovi benda, uz Commija Baldea su Miro Janković (bas gitara), Svibor Perković (gitara) i Silvije Matić (bubnjevi).

„Tko hoće plesati, uz ovu glazbu stvarno se može rasplesati. Nekome možda tko ju čuje prvi put, može zvučati kaotično, ali kada uhvati ritmove i energiju koju prenosi, nema stajanja. U ovom našem postavu afričku kulturu zastupaju Commi i djembe, a cijela glazba se zasniva na toj ideji koju je Commi prenio iz Senegala u Hrvatsku.“ – ističe Miro Janković.  

Ovoga ljeta očekuju ih brojni nastupi, po Zagrebu, Jadranu i u ostatku Hrvatske gdje će uz odličnu svirku, pozitivnu energiju i dobre ritmove nastaviti prenositi duh afro groovea.

Slične vijesti

Najnovije