Informativno-pravni centar i PP Nova Gradiška provode akciju povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Radio Prkos 25.11.2021 NOVA GRADIŠKA
img

Današnji dan, 25. studeni odabran je kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a 1999. godine Ujedinjeni narodi su i službeno potvrdili 25. studeni kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Tim povodom Informativno pravni centar, u suradnji s Policijskom postajom Nova Gradiška, danas provodi javnu akciju u Ulici Slavonskih graničara.

Kako je pojasnila pravna savjetnica Sanja Galović, ova javna akcija se provodi u sklopu Programa Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela kojeg provodi Informativno-pravni centar, a kojemu je cilj osiguravanje pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Program se provodi četvrtu godinu za redom, a nositelj programa je Ženska soba – Centar za seksualna prava Zagreb te je financijski podržan od Ministarstva pravosuđa i uprave RH.

Galović ističe da je nasilje nad ženama najrašireniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava, no, ipak, najveći broj nasilja ostaje neregistriran. Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od izazivanja nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći. „Ako ste žrtva nasilja, želimo vam poručiti da nasilje nije privatna stvar, svako je nasilje potrebno prijaviti, također, javite se nama i mi ćemo vam pomoći.” - kazala je Galović.

Ukoliko ste žrtva nasilja ili svjedok kaznenog djela ili prekršajnog djela obiteljskog nasilja za pomoć i podršku obratite se u ured Informativno pravnog centra, J. Dobrile 34, Slavonski Brod na telefon 035/448-533 ili 035/449-715. Djelatnici i volonteri pružit će vam emocionalnu podršku, informacije o pravima i obvezama žrtve i svjedoka, psihološku podršku, pratnju na sud i druge institucije uz zaštitu privatnosti i osobnih podataka.

Slične vijesti

Najnovije