Žena koja će zadati muke hrvatskim političarima! Neki će biti pod posebnim nadzorom, a u pitanju su milijuni kuna…

Radio Prkos 13.10.2021 NOVA GRADIŠKA
img

U sjeni brojnih drugih politički intoniranih događaja ovih je dana u Zagrebu s radom počeo Ured europskog javnog tužitelja na čijem je čelu Rumunjka Laura Codruta Kovesi pa se očekuje da bi iz novog zagrebačkog ureda ovaj europski ured trebao krenuti u ozbiljnu istragu velikih hrvatskih korupcijskih afera. Naime, europski istražitelji odnedavno su smješteni u zgradi zagrebačkog Općinskog kaznenog suda u Selskoj ulici, a Ured je fokusiran na istrage u sustavu poticaja, pri čemu je, razumljivo, posebno u fokusu Ministarstvo poljoprivrede na čijem je čelu HDZ-ova Marija Vučković, no ne treba zaboraviti ni na malverzacije i nezakonitosti pri prekomjernoj sječi šuma u Hrvatskoj, na što će se, prema tvrdnjama upućenih, taj ured također fokusirati.

Riječ je o neovisnom tijelu s nadležnošću nad istragama, kaznenim progonima i pokretanjem sudskih postupaka koji su povezani s kaznenim djelima kojima je nanesena šteta proračunu Europske unije, a to uključuje razne oblike prevara, korupcije, ali i prevara koje su povezane s PDV-om.

Ovom novom, specijaliziranom tužiteljstvu sjedište je u Luxembourgu, a jedan od prvih predmeta koje u Hrvatskoj zastupaju dio je predmeta Janaf u kojem je inkriminacija za korupciju povezana s natječajem za projekte za koje je predviđeno povlačenje sredstava EU-a. Baš je zato početkom ljeta iz Ureda zatražen zahtjev za ukidanje zastupničkog imuniteta Vinku Grgiću, bivšem SDP-ovcu, koji i nakon lokalnih izbora upravlja Novom Gradiškom. Ured je odlučio protiv Grgića pokrenuti kazneni postupak, i to zbog gradnje reciklažnog dvorišta i nabave opreme, za što je novac dodijeljen iz kohezijskog fonda.

Izvor/foto: dnevno.hr / Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR

Slične vijesti

Najnovije