Zabavan kazališni vikend za mališane u Domu kulture

Radio Prkos 22.03.2021 KULTURA
img

Vikend koji je iza nas bio je prava zabavna kazališna poslastica. Naime, u subotu i nedjelju u Domu kulture prigodnim su predstavama za najmlađe obilježeni Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade te Svjetski dan lutkarstva. Ulaz je bio besplatan za sve mališane, a gostovanja su ostvarena uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Nova Gradiška.

U subotu, na Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade, odigrana je nova predstava Kazališta „Prijatelj“ naziva Hrvatske vile i vještice u kojoj su glavne uloge odglumili Anja Đurinović, Vini Jurčić i Hrvoje Zalar. Predstava je to koja na šaljivi način prenosi zanimljive činjenice o vilama i vješticama iz hrvatskih usmenih narodnih priča i legendi, a ideje za dramatizaciju preuzete su iz narodnih priča koje su sakupili Jozo Vrkić, Vid Balog, Darinka Hanžek, Josip Kekez, Joža Skoka i drugi. Inače Kazalište Prijatelj aktivno je od 2014. godine, a kako stiče ravnatelj Kazališta Hrvoje Zalar jako ga raduje da se i u vrijeme pandemije uspijevaju realizirati predstave.

Predstava Hrvatske vile i vještice, za čiju je dramatizaciju i režiju zaslužan upravo Zalar nastala je prošle godine: „ Na žalost, ovo je tek 5. izvedba ove predstave, jer je sve stalo zbog koronavirusa. Premda su vještice i vile na prvi pogled i u većini priča izgledom i karakterom posve suprotstavljene, u ovoj predstavi ćemo saznati da i jedne i druge mogu pomagati ali i naškoditi ljudima. Moramo poštovati i čuvati priče o njima jer ih je sve manje, a svijet bez vila i vještica bio bi jako dosadno i ružno mjesto.” - ističe Zalar.

Kazalište Prijatelj svake godine izbaci po jednu predstavu, tako da je iza njih sada već sedam zabavnih i poučnih predstava koje uveseljavaju najmlađu publiku. U stvaranju predstava, ističe Zalar, koristi se svakodnevnim iskustvima iz života: „Koristim razne razgovore i iskustva, a kroz puno druženja s djecom i kroz njihove izričaje i originalni način razmišljanja sva se ta svakodnevica poveže u predstavu.”

U pripremi je i nova predstava koja će nastati prema Ezopovim basnama, stoga se Hrvoje Zalar nada da će se i situacija s pandemijom popraviti i kazališta otvoriti kako bi i dalje mogli uveseljavati mališane diljem Hrvatske.

U nedjelju je u Domu kulture obilježen i Svjetski dan lutkarstva zabavnom lutkarskom predstavom Avijonko se ženi Gradskog kazališta Scena „Gorica” koja prati potragu Avijonka Ftičeka za njegovom odabranicom. Glavne uloge odigrali su Tena Pataky i Mirko Ilibašić dok je za tekst i režiju zaslužna Frana Marija Vranković.

Kako ističe Mirko Ilibašić, diplomirani glumac poznat i po ulozi u tv seriji Na granici, ova predstava nastala je prije gotovo dvije godine te je odigrana više od trideset puta, a zanimljiva je po tome što ima i edukativni karakter, odnosno cilj joj je kroz različita narječja i dijalekte upoznati djecu s bogatstvom hrvatskog jezika i njegovom baštinom.

 

 

 

 

Slične vijesti

Najnovije