Nezavisna lista kapitalaca

Radio Prkos 02.03.2021 KOLUMNA
img

Pohlepa je najopasnija bolest koja može zahvatiti čovjekovo tijelo i dušu, jer neki žele više od onoga što imaju. Koliko god da neki steknu nikada im nije dovoljno! Sve to se manifestira kao grabežljivost, nezasitnost, koristoljublje, korumpiranost, sve veća moć nad ljudima.

Pohlepa natjera ljude da iskoriste druge, da prevare, slažu, prisvoje u svoj džep. I tako pokretna i nepokretna imovina ovlada čovjekom i njegovim bićem. U težnji da za sebe steknu što više ignoriraju narod. Pohlepna osoba vidi plijen i razmišlja kako što više ima, više i vrijedi. Čak niti smrt ne otvori oči onima koji odlaze, a niti onima koji ostaju. A pored svega bogatstva pohlepan čovjek ostane duhovno siromašan.

Jučer saznajem da je sklepana prva nezavisna lista u našem gradu u kojoj su se našli svi oni sa sistemom vrijednosti zasnovanim na megalomaniji. Pohlepa izazvana pretenzijama moćnih političara završava manje- više uvijek s krizom. A na ovoj sklepanoj nezavisnoj listi za lokalne izbore bit će da su se našli grabežljivci koji samo čekaju da još prigrabe sebi. U pohlepi za moći i bogatstvom, u težnji da što bogatiji odeš u grob, gubi se iz vida spoznaja da te i takve spodobe novac nikada neće zasititi. Po onoj narodnoj, kad u grad uđe pohlepa zbog koje neki završe u pritvoru, iz grada izađe sreća! A bogatstvo se ipak ne mjeri novcem, već čašću koju je čovjek stekao.

Ovo predizborno vrijeme daje nam priliku da shvatimo kako ničije bogatstvo oteto od naroda ne može nadomjestiti društvene vrijednosti. Pohlepa ubija svako životno zadovoljstvo, jer oni koji su sastavili nezavisnu listu nisu zadovoljni s onim što imaju, pa sasvim sigurno neće biti zadovoljni niti s onim što će steći ako im date još jednu šansu. Svijet ima dovoljno za svačije potrebe, ali ne i za pohlepu nekih ljudi koji se ponovno žele domoći vlasti.

Novogradiščani su radišan i uman narod i želim vjerovati da će na ovim izborima znati odabrati one koji nisu silnici i gramzivci, one s vrlinama, one koji neće mučiti našu volju! Teškoće u životu proizlaze iz laganog puta poroka, a lakoća u životu proizlazi iz teškog puta vrlina. Valja to imati na umu uz ostalo i prije nego što se završi u reštu i prije nego što izađete na lokalne izbore!Novogradiški kapitalci s Nezavisne liste svako dobro vam želim i nemojte što zamjeriti...

Zlata Pazman Petrić

Slične vijesti

Najnovije