Sanacija potoka Rešetarica u Rešetarima

Radio Prkos 01.03.2021 ZANIMLJIVOSTI
img

U naselju Rešetari u tijeku je sanacija potoka Rešatrice bujičara, na lokaciji „BOKOVI“ gdje je dosad dolazilo do izlijevanja i odnošenja pokosa vodotoka te je stvaralo velike probleme na poljoprivrednim površinama u tom dijelu, tj. iste je odnosilo te se u tom dijelu korito vodotoka proširilo za dvije širine potoka.

Radovima se uređuje i prijelaz gazom preko potoka Rešetarica sa jedne strane potoka na drugi, kao i betoniranje obloge u dužini 45 m. Izgradnja armirano betonskih stepenica s nivelacijom od 1.20 m da se s tim zahvatom napravi uspor potoka Rešetarica sa 3 stepenice, kao i do budućeg nedolaska erozije obale potoka.

Troškovi sanacije u iznosu od 360.000,00 kuna bez PDV-a snose Hrvatske vode, a radove izvodi Vodoprivreda d.o.o. Nova Gradiška.

„Ovi radovi se izvode na sjevernom dijelu iznad naselja Rešetari i na jednom od najproblematičnijih mjesta do sada te će ovim zahvatom doći do usporavanja brzine vodotoka kao i urušenja tla u samo korito potoka. Zahvaljujući dobroj suradnji s Hrvatskim vodama konačno smo riješili za mještane taj problem. Inače ovo nije zadnja investicija na potoku Rešetarica u naselju Rešetari, već slijede i druge sanacije južno od naselja jer štete od poplave prije dvije godine stoje i treba ih žurno riješiti kao i izgraditi još nekoliko zaustavni stepenica nizvodno od spomenute lokacije. Za naglasiti je da još treba znatno uložiti i u drugi vodotok Adžamavku jer oštećenja su vidljiva od zadnje poplave i na tom potoku“ – pojasnio je načelnik općine Zlatko Aga, te naglasio da plaćanje vodoslivne naknade koju plaćaju građani nije uzaludno te da su ulaganja Hrvatskih voda još uvijek daleko veća nego što svi zajedno plaćamo na području općine Rešetari.

Izvor/foto: Općina Rešetari

 

Slične vijesti

Najnovije