Obilježena 29. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Radio Prkos 15.01.2021 NOVA GRADIŠKA
img

Danas se obilježava 29 godina otkako su Hrvatsku priznale članice Europske unije.

Međunarodno priznanje Hrvatske postupno je slijedilo nakon proglašenja neovisnosti 25. lipnja 1991.

Prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bio je Island 19.prosinca 1991. Nakon toga 13. siječnja 1992. Hrvatsku je priznao Vatikan, a dan nakon Svete Stolice Hrvatsku je priznao i San Marino.

Nakon toga, 15. siječnja 1992. slijedila su priznanja Velike Britanije, Danske, Malte, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Mađarske, Norveške, Bugarske, Poljske, Italije, Kanade, Francuske, Španjolske, Portugala, Irske, Luksemburga i Grčke. Dan poslije to su učinile i Argentina, Australija, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska i Urugvaj. Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo još sedam država - Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina (BiH), Brazil, Paragvaj i Bolivija.

Njemačka je 15. siječnja uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom, koja je istog datuma 1998. završila i mirnu reintegraciju u ratu okupiranoga hrvatskog Podunavlja.

U povodu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske danas su kod spomen obilježja predstavnici Grada Nove Gradiške i braniteljskih udruga položili vijence i zapalili svijeće kao podsjetnik na ovaj važan dan za Hrvatsku. ZPP

 

Slične vijesti

Najnovije