Jedinstveni umjetnički put Željka Subića

Radio Prkos 28.11.2020 NOVA GRADIŠKA
img

Živimo u vremenu koje ne potiče i koje ne slavi individualizam. Kontinuirani rad akademskog slikara Željka Subića i njegov neosporan talenat svima su nam sinoć na otvorenju njegove izložbe upriličene Danu Grada u čast u Gradskom muzeju dali na razmišljanje i analizu svake pojedine slike, ali i njihovoj vrijednoj poruci u ovom otuđenom svijetu.

Zahvaljujući velikodušnoj gesti akademskog slikara Željka Subića koji je donirao izbor svojih djela Gradskom muzeju mi pratimo životni put ovog našeg velikog zavičajnika. Djela koja je poklonio obuhvaćaju najranije radove nastale prije Akademije pa sve do recentnih slika i djela  ključnih slikarskih ciklusa što ovu donaciju čini zaokruženom i smislenom cijelinom.

Broj od 65 djela simbolički označava 65 godina života i rada ovog autora u Novoj Gradiški. Ovaj veliki, a nadasve skromni čovjek kaže kako je kao sedmogodišnjak s roditeljima doselio u Novu Gradišku i njegova osobna i stvaralačka sudbina trajno je i nedjeljivo rasla s ovim gradom, s mnogim dragim ljudima.

Subić kaže kako su baš u našem gradu  nastali njegovi prvi likovni pokušaj i sveukupni umjetnički opusa. Moralna snaga, postojanost i autentičnost danas nisu osobito cijenjene vrijednosti, ali upravo te predispozicije stvaraju uvjete za otkriće naravi vlastite duše, naglasila je sinoć na otvorenju izložbe Sonja Švec Španjol mag.hist.art. kustosica. I doista nije suviše  još jednom ponoviti Mesingerove riječi koji je rekao kako je  Željko Subić slikar zemlje kakvog hrvatsko slikarstvo do sada nije imalo. Na svom jedinstvenom umjetičkom putu stvorio je likovni izričaj koji je ujedinio klasično i suvremeno, sveprisutno, fizičko i duhovno, logičko i emocionalno, svačije ali primarno svoje. ZPP

Slične vijesti

Najnovije