Otvorena izložba "Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovim listama" u Gradskom muzeju

Radio Prkos 30.10.2020 KULTURA
img

Sinoć je u Gradskom muzeju otvorena vrlo jedinstvena izložba naziva „Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovim listama“ . Gostujuća je to izložba Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Etnografskog muzeja iz Zagreba koja je ovom prilikom predstavljena i novogradiškoj publici.

Ovoga puta zbog trenutačne epidemiološke situacije, gosti iz Zagreba nisu mogli nazočiti samom otvorenju izložbe pa ju je predstavila i otvorila ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška, Marija Mihaljević.

Kako je istaknula, izložba je nastala 2011. godine na na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske u organizaciji i provedbi Etnografskoga muzeja u Zagrebu, a svjedok je uistinu bogate kulturne tradicije Hrvatske.

Naglasila je također i da je do danas sedamnaest kulturnih fenomena uspješno nominirano na tri UNESCO-ove liste svjetske nematerijalne baštine čovječanstva. Od toga petnaest na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, jedno nematerijalno kulturno dobro na Popis nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita i jedno dobro u Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne baštine. Među tim dobrima nalazi se i čipkarstvo u Hrvatskoj, bećarac, festa sv. Vlahe, umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka, Sinjska alka i dr.

Imajući na umu važnost svakog pojedinog fenomena nematerijalne baštine, autorica izložbe, muzejska savjetnica Etnografskog muzeja dr. sc. Iris Biškupić Bašić i autorica likovnog postava, dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, svaki od njih predstavile su kao zasebnu cjelinu praćenu fotografijama, karakterističnim predmetima te odgovarajućim tekstovima i u pojedinim slučajevima zvučnim zapisima. Izložba je popraćena sa sedamnaest filmova snimljenih za potrebe nominacija, koje posjetitelji mogu pogledati na zasebnim multimedijalnim sustavima, a njen cilj je potaknuti cjelokupno društvo na promišljanje o bogatoj nematerijalnoj kulturnoj baštini na području Republike Hrvatske te doprinijeti njenoj popularizaciji, očuvanju i prenošenju na buduće generacije.

Ravnateljica muzeja Marija Mihaljević zahvalila je svima koji su pomogli u realizaciji ove izložbe i njezinu postavljanju u Novoj Gradiški te naglasila da vrlo zanimljivih kulturnih i tradicijskih fenomena ima i u našem kraju, poput onih iz Drežnika, Davora, Lipovca, stoga bi svakako u budućnosti bilo dobro ta dobra pripremiti i prijaviti na listu nematerijalnih dobara Republike Hrvatske .

Izložba će biti otvorena do 18. siječnja 2021. TC

Slične vijesti

Najnovije