Održana 24. sjednica Gradskog vijeća

Radio Prkos 29.10.2020 NOVA GRADIŠKA
img

Danas je održana 24. po redu sjednica Gradskoga vijeća Grada Nova Gradiška.

Sjednicu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas Vujčić koja je pozdravila sve prisutne, vijećnike i goste te građane koji prate rad Vijeća grada Nova Gradiška.

Prije početka aktualnog sata, potpredsjednica gradskog vijeća mr. Ljiljana Lukačević izrazila je u ime kluba HDZ-a primjedbu vezanu uz održavanje sjednice jer smatra da nisu zadovoljene sve epidemiološke mjere, naročito ona vezana uz razmak od 2 metra, što je posebno važno sada kada smo na vrhuncu epidemije u Brodsko-posavskoj županiji. Stoga je upitala tko će snositi odgovornost za eventualne posljedice.

Kazala je kako su predlagani alternativni prostori, kao i mogućnost online sjednice, ali te opcije nisu uzete u obzir. Istaknula je kako je novi predsjednik Stožera civilne zaštite Nove Gradiške Marko Ćosić kao i to da se novogradiški stožer nije sastao u posljednjih 6 mjeseci.

Predsjednica gradskog Vijeća dr. Ljepša Rakas Vujčić kazala je kako je i njezina ideja bila da se sjednica održi u većoj dvorani kako bi se što bolje primijenile epidemiološke mjere, ali gradska uprava i izvršna vlast se s time nisu složili.

Kao i obično, za vrijeme aktualnog sata, vijećnici mogu postavljati pitanja vezana uz funkcioniranje grada kao i druga važna pitanja.

Prvo pitanje postavila je potpredsjednica gradskog vijeća mr. Ljiljana Lukačević koja se u svom prvom pitanju osvrnula na izjavu zamjenika gradonačelnika, koji sada obnaša funkciju gradonačelnika, Borislava Vidošića, koji je kazao kako svi projekti idu dalje. Napomenula je kako 19 kapitalnih projekata u prvoj polovici godine nije niti započeto. „Dvanaest od njih neće ni startati jer rebalansom za njih nije osiguran novac. „ – kazala je Lukačević. .

Osvrnula se na projekt Centra za posjetitelje Vrata Slavonije. „Sada već bivši gradonačelnik Vinko Grgić najavljivao je ovaj projekt kao milijunski projekt. Od Ministarstva turizma dobiveno je 400 tisuća kuna za ovaj projekt. „Potrošeno je 2019. 54 250 kuna. Za što su isplaćena sredstva prošle godine? Ove godine je za ovaj projekt potrošeno 0 kuna, rebalansom s predviđenih milijun ostavljate 60 000 kuna. Stoga pitam što je s tim projektom i zašto stoji? „- upitala je.

Drugo pitanje se odnosilo na solarnu elektranu BIOSOL koja se provodi u suradnji sa gradom Šapcom. Vijećnicu je zanimalo na što je potrošen novac, s obzirom da je prošle godine na ovaj projekt je potrošeno 244 290 kuna, a ove 196 343 kune. Također je upitala tko se javio na natječaj te zašto je on poništen.

Borislav Vidošić istaknuo je kako je rekao da se nastavljaju svi započeti projekti. „Oni koji su započeti, nastavljaju se i dalje i nadamo se da će biti završeni.“

Projekt Vrata Slavonije je prošao, ali financijska situacija nije onakva kako je planirano i od njega će se vjerojatno odustati.

Natječaj za BIOSOL još nije poništen, ali će biti zbog novonastale situacije. Termini će biti prolongirani nakon sastanka u Ministarstvu, a projekt će ići dalje. No više o tome, vijećnica će dobiti u pisanom obliku.

Vijećnica Ljiljana Lukačević podsjetila je i da s prošle Sjednice nije dobila pisane odgovore na dva pitanja vezana uz imovinu i prodaju gradske imovine te zapošljavanja u gradskim ustanovama i tvrtkama.

Vijećnica HDZ-a prof. Ljiljana Ptačnik zamolila je odgovorne da se informira o epidemiološkoj situaciji u Novoj Gradiški te je postavila je pitanja vezana uz novogradiško groblje, točnije, zašto se ne napravi nadstrešnica na groblju te zašto se sahrane ne organiziraju u primjereno vrijeme kada svi građani mogu sudjelovati. Postavila je i pitanje zašto Nova Gradiška nema javni wc s obzirom da imamo nekoliko većih manifestacija u gradu.

Borislav Vidošić referirao se na pitanje gradskog Stožera civilne zaštite i kazao kako je epidemiološka situacija u Novoj Gradiški zadovoljavajuća, ponajviše zahvaljujući građanima koji se odgovorno ponašaju. Složio se kako bi na groblju trebalo napraviti nadstrešnicu te pronaći primjerenije vrijeme za održavanje sahrana stoga će nastojati pronaći adekvatno rješenje.

Željko Bešlić (HDZ) napomenuo je kako je nužno poštivati instituciju Vijeća i svih njenih članova, predsjednika i drugih i da je nužno da se priznaju i poštuju svačije nadležnosti. Istaknuo je i korektnost Kluba HDZ-a koji je zauzeo stav da nikome neće soliti ranu, pa nisu održavali konferencije jer nisu željeli prenapuhavati već i ovako neugodnu situaciju.

Izrazio je svoje nezadovoljstvo jer se grad našao u središtu korupcijske  afere. „Pitam se kolika je politička, ekonomska, moralna dugotrajna šteta nanesena Gradu? Koliko toga moramo proći da krenemo pravim putem?“ – konstatirao je Bešlić. Također je pitao je li Industrijski park uzeo pozajmicu od tvrtke Odlagalište u iznosu od 2 milijuna kuna i je li to novac od kredita podignutog za gradnju bazena ili iz redovnog poslovanja tvrtke Odlagalište.

Borislav Vidošić kazao je kako je tvrtka Odlagalište posudila novac Industrijskom parku, ali nije riječ o novcu iz kredita jer kredit za bazene još nije podignut. Novac su zbog financijske situacije morali posuditi, a novac nije od kredita za bazen.

Vijećnik HDZ-a Antun Škvorčević postavio je dva pitanja. Zanimalo ga je što je dovelo do neodrživog stanja u NK Slogi i kako će se taj problem riješiti?

Drugo pitanje bilo je vezano uz Industrijski park. Prema njegovim riječima, Industrijski park trebao bi biti generator razvoja i dohotka, a samim time i napretka grada. „Ali sve ide naopako. Gledamo virtualne ljepote i projekcije grada. Ali nemamo ono što je važno.“ – kazao je.  Predložio je da se ne diže kredit za gradske bazene jer ne treba dodatno zaduživati grad, naročito u ovakvim gospodarskim okolnostima.

Borislav Vidošić je kazao kako Grad nije osnivač NK Sloga nego je riječ o građanskoj udruzi i da to nije predmet o kojem treba raspravljati vijeće. „Problema u klubu ima, ali naći ćemo neko rješenje. Ali smatram da to nije tema za gradsko vijeće.“ – zaključio je.

Što se tiče bazena, kako je kazao Vidošić, kredit nije dignut, ali vjeruje da će se kredit dići i da će bazeni ići dalje.

SDP-ov vijećnik Vlatko Greiner zahvalio se kolegama iz HDZ-a na korektnosti te kazao kako vjeruje u nevinost Vinka Grgića: „ Čovjek još nije ni optužen, niti je još podignuta optužnica protiv njega. Želim reći da sam osobno bio s gradonačelnikom prije uhićenja i odgovorio mi je da s time nema nikakve veze. Niti u jednom transkriptu ne piše da je gradonačelnik Grgić tražio novce, niti da mu je to netko nudio. Istraga će pokazati svoje, a po meni je on bio kolateralna žrtva svega ovoga, no o tome će odlučiti oni koji su za to plaćeni. Što se tiče gradskih bazena, od 1. siječnja sljedeće godine „ide” projekt malih gradova u koji bi trebalo ući sve ono što je planirano. Moguće je i retroaktivno financiranje. – rekao je Greiner.

Na kraju aktualnoga sata pitanje je postavila i predsjednica Vijeća dr. Ljepša Rakas Vujčić. U ime građana postavila je pitanje o uplatnicama za komunalnu naknadu jer mnogo je građana dobilo uplatnice s opomenom, ali većina građana ima uplatnice po kojima je vidljivo da su ti računi plaćeni.

Pročelnik Goran Tomljanović u ime Odjela za komunalne djelatnosti ispričao se onima koji su račune platili i dobili opomenu te kazao kako su vrata Odjela za njih otvorena uz napomenu kako se radi o malom broju slučajeva. 

„Napomenuo bih da se dogodio slučaj iz dodatnog razloga. Prvi put su se opomene slale za iznose veće do 10 kuna. Inače je bio za iznose veće od 200 kn. Poslano je oko 3000 opomena. Bio je dio slučajeva gdje je došlo do greške, ali većinom se radilo o istinskom dugu.“ – kazao je.

Aktualni sat je završila predsjednica Gradskog vijeća dr. Ljepša Rakas Vujčić koja je još jednom ukazala na važnost pridržavanja epidemioloških mjera: „Ja sam jedini fizijatar i reumatolog u Općoj bolnici Nova Gradiška. Ako se razbolim, cijela služba staje. Žao mi je što se moji zahtjevi o potrebi pridržavanja propisanih epidemioloških mjera na današnjoj sjednici Gradskog vijeća nisu uvažili.“ TC

 

Slične vijesti

Najnovije