Završeni radovi na izgradnji parkirališa u Cerniku

Radio Prkos 13.08.2020 ŠIRE NG PODRUČJE
img

Ovih je dana završena izgradnja i uređenje parkirališta kod župne crkve svetog Petra Apostola u Cerniku. Parking će osigurati 30 mjesta za automobile, 2 za invalide i 3 autobuse. Vrijednost projekta je 750.000 kuna, a izvođač radova bila je tvrtka “T-MONTAŽA” iz Giletinaca.

Fra Vjenceslav Janjić, gvardijan cerničkoga samostana prigodnim je tekstom odlučio zahvaliti svima koji su omogućili uspješnu realizaciju ovoga projekta:

„Srdačna hvala svima onima koji su do sada dali svoj dar, ima ih tridesetak i njihova imena su zapisana u posebnu knjigu darovatelja.

„ MIG-NI-DOKTOR MARUŠIĆ“

Tako ime nosi naše novo parkiralište. Ono će biti uklesano u mramornu ploču koju ćemo izvjesiti na zvonik naše župne crkve. U njemu se kriju detalji iz imena odnosno prezimena naših najvećih darodavaca. Radi se o ing. Mati Gavranu, šefu projektantske firme iz Slavonskog Broda i prezime našeg Brodsko-posavskog župana dr. veterine gospodina Danijela Marušića.

MATO- ING.- GAVRAN- DR. MARUŠIĆ

Uz ovo ime vezana je i jedna istinita priča o našim fratrima u Našicama. Jednog ljeta bila velika suša, a nevrijeme je uništilo mnoge vinograde u tom kraju. Vina nije bilo ni za lijeka. Gvardijan je došao na ideju da fratrima zabrani i sami spomen riječi VINO. Jedne nedjelje na stolu se našao i dobar objed a vina ni kapi. Jedan od fratara lukavo namigne pa reče: „ AL BI SE PILO!“ Drugi prihvati izazov pa nastavi:“ KAD BI GA BILO!“ Gvardijan se osjeti prozvanim pa naredi: „ SKOČI PA NATOČI!“

Nešto slično se dogodilo i kad je riječ o našem samostanskom parkiralištu. Gvardijan fra Vjenco došao na ideju da se čim prije izgradi samostansko višenamjensko parkiralište, ali novaca niotkuda. Svoju ideju prenio je načelniku općine gosp. Vitomiru Žakiću, ovaj pak proslijedio našem županu dr. veterine Danijelu Marušiću, a on , ne budi lijen, prenio projektantskoj firmi u vlasništvu ing. Mate Gavrana u Slavonskom Brodu. Gospoda se dobro poznaju, zajednički su vodili kampanju u borbi za Brodsko-posavskog župana. Poznavali su dobre i loše osobine jedan drugoga. Izgradnja samostanskog parkirališta ih je još više zbližila. Još jednu vrijednu zaslugu treba odati našem načelniku općine ing. Žakiću da je stupio u kontakt s Kamenolomom u Giletincima. Vlasnik Kamenoloma gosp. Ivica Marjanović obećao je donirati svu kamenu podlogu. To su četiri naša kuma. Ni Ministarstvo za ruralni razvoj ne treba zaboraviti. To su naši najveći donatori. U rujnu planiramo jednu donatorsku večeru na kojoj ćemo se zahvaliti svim donatorima, izvođačima i svim medijima koji su svesrdno podržali ovu ideju od začetka do izvedbe!”

Fra Vjenceslav Janjić, gvardijan

Slične vijesti

Najnovije